Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Lehet-e télen, a hidegben is ebike-ozni? Tippjeink a fagyos időben való tekeréshez!

 

Az elektromos kerékpár tulajdonosok túlnyomó része a téli hónapokra “leteszi” kerékpárját, nekik már korábban adtunk tanácsokat a tartós téli tárolásra nézve. De mi a helyzet az elszántakkal? Akik akkor is nyeregbe pattannának, ha a hőmérő már igencsak a 0 fok körül jár, vagy már alá is esett: nekik segítünk most téli használati tippjeinkkel!

 

Elektronika, akkumulátor

Kezdjük is a legizgalmasabb kérdéssel: bírja-e az elektronika, kiváltképpen az akkumulátor ha a nagy hidegben használjuk pedelec bringánk? A jó hír, hogy igen! A Bosch-t idézve: -5 fokig használható az elektromos kerékpárok akkumulátora (természetesen a motorjuk is) és egészen -10 fokig tárolhatjuk is rövidebb ideig.

“Természetesen” van rossz hír is. A hidegben (5 fok alatt már erősen érezhetően) csökken az akkumulátor “kapacitása”, azaz kevesebb kilométert tudunk megtenni, mint például tavasszal. Ezzel mindenképpen számolj, nehogy pont a hazaútra ne jusson elég dzsúsz!

Viszonyításképpen: fagypont körül az akkud kb az 50%-át tudja annak, amit 20 fokon tudna. Jó hír, hogy ez a jelenség átmeneti, ha jön a jó idő, visszatérnek a nagyobb megtehető távok is.

Ezt a hatótáv csökkenést némileg csökkenthetjük az akkumulátorra, illetve az alsó csőre húzható neoprén huzattal. Ez segít megtartani azt a hőt, amit az akku a motor "táplálása" során termel. Ennek hála pedig tudunk pár fokot emelni az akku hőmérsékletén, ami ideális körülmények között kilométerekben nyilvánul meg.

 

Hidegben bizony kisebb lesz a hatótávunk, mint "jó időben", ezt nem árt észben tartani, ha nagyobb túrának vágnánk neki télen!

 

Egyre figyelj az akkumulátor kapcsán: ha már fagy, akkor az akkumulátorod ne hagyd kint a kerékpáron (pár órára néha-néha nem lesz gond, csak ne legyen rendszer belőle). Lehetőleg az akkut meleg helyen tárold és indulás előtt nem sokkal helyezd fel ebike-odra.

A töltésről is ejtsünk pár szót: ha bejössz a hidegről az akkumulátor töltésével várj lehetőleg legalább 30 percet, hogy akklimatizálódhasson az akksi a meleg szobában. Ezért hosszútávon hálás lesz pedelec-ed egyik legfontosabb eleme.

 

Öltözködéssel kapcsolatos javaslatok

A téli elektromos kerékpározásnál ügyelj arra, hogy megfelelően, rétegesen öltözz, gondoskodj róla, hogy cipőd kellően zárt és meleg legyen. Mi szoktuk javasolni, különösen a téli ebike-ozásnál, egy jó minőségű, téli fülvédővel felszerelhető bukósisak beszerzését is, hiszen a fagyott fülek igencsak rontanak a komfort érzetünkön.

Ami az egyik legfontosabb: gondoskodj kezeid védelméről. Ezt vagy egy jó minőségű kesztyűvel tudod megtenni, vagy egy-egy kormányra húzható kézmelegítő/védővel. Az ujjakat már csak azért is érdemes védeni a hidegtől, mert ők húzzák a fékkarokat, ezáltal az egyik legnagyobb “felelősség” őket terheli.

Balra a Casco kiváló, téli fülvédővel ellátható sisakját a Roadster-t látjuk, míg jobbra a Basil kormányra szerelhető kézmelegítőjét. Mindkettő pihe-puha és sokat dob a komfortérzetünkön.

 

További, apróbb tippek

Ha már fékkarok: érdemes fagypont körül lassabban közlekedned, mint egyébként és fokozottan figyelni az úton található jégfoltokra. Ha pedig leesett a hó és úgy indulsz útnak, legyél rendkívül óvatos: nem tudhatod, hogy mi rejtőzik a hóréteg alatt.

Ha hazaértél a havas kerékpározásból, érdemes meleg vizes ronggyal áttörölni ebike-odat, ezzel csökkentve a korrózió esélyét, ami a sós-saras-latyak esetén különösen tanácsos. Ha naponta használod ilyen körülmények között e-bringádat, heti egy ilyen takarítás mondhatni, hogy “kötelező”.

Azoknak, akik rendszeresen tekernek havas utakon van még egy tippünk: vannak kimondottan téli gumik kerékpárokra is, fém “tüskékkel”. Ha ennyire nem akarunk messzire menni, akkor egy bütykösebb, barázdáltabb felületű gumiköpeny is sokat tud javítani a tapadáson.

Ha kiváncsi vagy, hogy milyen egy ebike nyergében a hidegben is, látogass el hozzánk valamelyik Annyira Más Bringaboltba télen is, ahol erre ingyen és bérmentve lehetőséget biztosítunk Neked! Mert nálunk minden nap próbanap!