Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Ebike kisokos

Kinek ajánljuk az ebike-okat?

Erre könnyű a válasz: mindenkinek. Legyen az illető idős, fiatal, városban vagy faluban élő. Ajánljuk hosszú- és rövidtávra, azoknak, akik szeretnék, ha a kerékpározás jóval kevésbé lenne megerőltető, de azoknak is, akik a kerékpározást abszolút sportélménynek tekintik. Az elektromos rásegítés bármilyen helyzetben jól jöhet: meredek emelkedőn, illetve ha nem szeretne megizzadni munkába menet. De nagyobb tömeg szállításakor is számíthatunk egy ebike-ra, például ha sok csomaggal indulunk túrázni vagy utánfutót vontatunk magunk után.

Elektromos kerékpár vásárlás előtt....

Ebike vagy pedelec?

Először is tisztázzuk a különbséget!  Minden pedelec ebike, de nem minden ebike pedelec! Az ebike szó alapvetően azokat a kerékpárokat takarja, amik egy elektromotorral is rendelkeznek, azaz elektromos kerékpárok. Van olyan típus, ami akár tekerés nélkül is használható, ilyenkor az elektromos rásegítés egy gázkar segítségével hozható működésbe. A pedelec (PEDal ELEctric Cycle) ezzel szemben állandó tekerést igényel, az elektromos motor csak akkor segít, ha tekeri a pedált.

Gázkaros e-bike vagy pedelec?

Mekkora az elektromos kerékpár hatótávolsága?

Azaz hány kilométert tudunk megtenni egy töltéssel elektromos biciklinkkel? Az ebike-ok hatótávja típusonként eltérő, emellett függ a használat módjától is. A városi közlekedés sok megállással és elindulással vagy éppen a hegymászás csökkentheti a távolságot. Természetesen a domborzati viszonyok mellett a sebesség a másik jelentős faktor, ami nagyban meghatározza, hogy egy adott méretű akkuból hány kilométert tudunk “kinyerni”. A hatótávval kapcsolatos kérdés megválaszolásában nagy segítség az általunk fejlesztett Ebike4You kalkulátorunk.

Bosch e bike Intuvia kijelző

Milyen fenntartási költségekkel számoljak?

Egy elektromos bringa a legolcsóbb közlekedési eszköz, ha a gyaloglást nem vesszük figyelembe. Más segédmotoros kétkerekű járművekhez – így pl. a benzines robogókhoz - képest egy elektromos bicikli fillérekből üzemeltethető. A magyar jogszabályok értelmében egy pedelec-re nem kell súlyadót, vagy kötelező biztosítást fizetnie, szervizelése pedig egyszerű és megfizethető.

Mennyibe kerül?

Mit mond a KRESZ az ebike-okról?

A 300 W feletti elektromos kerékpárok a KRESZ értelmében segédmotoros kerékpárnak számítanak, így ezekhez jogosítvány szükséges. 300 W alatt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hagyományos bicikliknél (a kiegészítők, pl. izzók, fényvisszaverő prizmák stb. tekintetében is, így ezek meglétére fokozottan ügyeljünk!). Egy pedelec a KRESZ számára kerékpárnak minősül, ha a motor teljesítménye nem haladja meg a 300 W-ot. Egy gázkaros ebike azonban már segédmotoros kerékpárnak számít, mivel önálló, motoros haladásra is képes.

Profi elektromos bicikli modellek

Hány évig használhatom majd az elektromos biciklimet?

Egy elektromos kerékpár szerencsére több évig fogja az Ön kerékpározási élményét “felvillanyozni”. A garancia miatt évente el kell vinni átvizsgálásra, ami pár ezer forintos plusz költséget jelent. A legjobban amortizálódó alkatrész az akkumulátor. Általánosságban elmondható, hogy egy akkumulátor 500-1000 teljes töltési ciklust bír, ami jellemzően 3-5 évet jelent. Természetesen az akkuk cserélhetőek, így egy új egység vásárlásával “új erőre kap” majd kerékpárja!

 

Mely márkákat ajánljuk?

Elektromos kerékpár kínálatunk az alatt a több, mint 12 év alatt, mióta pedelec-ek szakboltot nyitottunk le lett szűkítve az általunk bizonyos szempontokból fontos, meghatározó márkákra. Ami minden ebike márkával szemben elvárás volt és marad is, az a minőség. Kerékpárjaink legyenek megbízhatóak is azon kívül, hogy villámgyorsan repít fel minket az emelkedőkön.

A márkák meghatározásakor igyekeztünk a minőséget a mennyiség elé helyezni, azaz mi nem azt valljuk, hogy számtalan márka modelljét tartsuk, illetve ajánljuk és ismerjük több, de inkább kevesebb sikerrel.

Ezek alapján a következő elektromos kerékpár gyártók mellett tette le a voksát az Annyira Más Bringabolt csapata:

Apache: a cseh gyártó pedelec-jei közül kerülnek ki kínálatunk belépő modelljei, illetve a remek ár-érték aránnyal bíró elektromos kerékpárok. Az Apache fő fókusza a hegyikerékpárokon van, de emellett kimondottan erősek a komfort vázas trekking ebike-okban is.

Bulls: egyértelműen a prémium kategóriát képviselik ezek a kétkerekűek, de természetesen megfizethetőbb modellekkel is találkozunk a német gyártó kínálatában. A fókusz alapvetően az elektromos rásegítéses mountain bike-okon van (ez meg is látszódik, kínálatunk legszélesebb e-mtb palettájával a Bulls rendelkezik), de erősek a cross és a sportosabb trekking bringákban is. Érdemes megjegyezni, hogy a montiknál külön modellcsaládokat hoztak létre a hölgyek számára Aminga és E-Stream Eva néven.

Gepida: kínálatunk magyar tagja. Vonzó árcédulával és felszereltséggel bíró, alapvetően Bosch rendszerrel szerelt pedelec-eket köszönhetünk a Gepida-nak. Főképpen a trekking kategóriában erősek.

Giant: a világ legnagyobb kerékpár márkája, saját, Yamaha alapokon nyugvó Giant SyncDrive pedelec rendszerrel szerelve. A fókusz itt is a mountain bike-okon van. A Bulls-hoz hasonlóan a Giant is megcélozta külön a szebbik nemet, ők külön márkanév alatt (Liv) dobják piacra a női e-mtb-ket, illetve cross modelleket.

KTM: hazánkban az egyik legismertebb kerékpárgyártó, nem véletlenül. Jó minőségű és vonzó dizájnú pedelec-ek gördülnek ki az osztrák gyártó kapuján. Kimondottan széles modellpalettával rendelkezik, legyen szó elektromos hegyikerékpárról vagy városi ebike-ról.

Pegasus: kínálatunk trekking, illetve városi elektromos kerékpár specialistája. Ha valaki túrázáshoz keres egy kényelmes, ergonomikus pedelec-et, ami emellett nem csak mutatós, de praktikus is, jó eséllyel egy Pegasus modellt fogunk ajánlani, nem véletlenül. A német gyártó annyira a túra és városi modellekre fókuszál (meg is van az eredménye: kínálatunk legszélesebb trekking/city palettája), hogy mountain bike-okat nem is gyárt.

Zemo: elektromos kerékpár kínálatunk ékkövei tartoznak ide. Minőségét és exkluzivitását tekintve itt találjuk a csúcs ebike-okat, azon belül is a trekking, azaz túra modelleket. A német gyártó kimondottan kis szériában -mindössze évi 4.000 db- gyárt ebike-okat.