Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Ebike kisokos

Kinek ajánljuk az ebike-okat?

Erre könnyű a válasz: mindenkinek. Legyen az illető idős, fiatal, városban vagy faluban élő. Ajánljuk hosszú- és rövidtávra, azoknak, akik szeretnék, ha a kerékpározás jóval kevésbé lenne megerőltető, de azoknak is, akik a kerékpározást abszolút sportélménynek tekintik. Az elektromos rásegítés bármilyen helyzetben jól jöhet: meredek emelkedőn, illetve ha nem szeretne megizzadni munkába menet. De nagyobb tömeg szállításakor is számíthatunk egy ebike-ra, például ha sok csomaggal indulunk túrázni vagy utánfutót vontatunk magunk után.

Ebike vásárlás előtt....

Ebike vagy pedelec?

Először is tisztázzuk a különbséget!  Minden pedelec ebike, de nem minden ebike pedelec! Az ebike szó alapvetően azokat a kerékpárokat takarja, amik egy elektromotorral is rendelkeznek, azaz elektromos kerékpárok. Van olyan típus, ami akár tekerés nélkül is használható, ilyenkor az elektromos rásegítés egy gázkar segítségével hozható működésbe. A pedelec (PEDal ELEctric Cycle) ezzel szemben állandó tekerést igényel, az elektromos motor csak akkor segít, ha tekeri a pedált.

Gázkaros ebike vagy pedelec?

Mekkora az ebike hatótávolsága?

Azaz hány kilométert tudunk megtenni egy töltéssel elektromos biciklinkkel? Az ebike-ok hatótávja típusonként eltérő, emellett függ a használat módjától is. A városi közlekedés sok megállással és elindulással vagy éppen a hegymászás csökkentheti a távolságot. Természetesen a domborzati viszonyok mellett a sebesség a másik jelentős faktor, ami nagyban meghatározza, hogy egy adott méretű akkuból hány kilométert tudunk “kinyerni”. A hatótávval kapcsolatos kérdés megválaszolásában nagy segítség az általunk fejlesztett Ebike4You kalkulátorunk.

Ebike sebesség

Milyen fenntartási költségekkel számoljak?

Egy elektromos bringa a legolcsóbb közlekedési eszköz, ha a gyaloglást nem vesszük figyelembe. Más segédmotoros kétkerekű járművekhez – így pl. a benzines robogókhoz - képest egy elektromos bicikli fillérekből üzemeltethető. A magyar jogszabályok értelmében egy pedelec-re nem kell súlyadót, vagy kötelező biztosítást fizetnie, szervizelése pedig egyszerű és megfizethető.

Mennyibe kerül?

Mit mond a KRESZ az ebike-okról?

A 300 W feletti elektromos kerékpárok a KRESZ értelmében segédmotoros kerékpárnak számítanak, így ezekhez jogosítvány szükséges. 300 W alatt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hagyományos bicikliknél (a kiegészítők, pl. izzók, fényvisszaverő prizmák stb. tekintetében is, így ezek meglétére fokozottan ügyeljünk!). Egy pedelec a KRESZ számára kerékpárnak minősül, ha a motor teljesítménye nem haladja meg a 300 W-ot. Egy gázkaros ebike azonban már segédmotoros kerékpárnak számít, mivel önálló, motoros haladásra is képes.

Profi ebike modellek

Hány évig használhatom majd az ebike-omat?

Egy elektromos kerékpár szerencsére több évig fogja az Ön kerékpározási élményét “felvillanyozni”. A garancia miatt évente el kell vinni átvizsgálásra, ami pár ezer forintos plusz költséget jelent. A legjobban amortizálódó alkatrész az akkumulátor. Általánosságban elmondható, hogy egy akkumulátor 500-1000 teljes töltési ciklust bír, ami jellemzően 3-5 évet jelent. Természetesen az akkuk cserélhetőek, így egy új egység vásárlásával “új erőre kap” majd kerékpárja!