Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Elektromos kerékpár

Elektromos bicikli kínálatunkat találja itt, legyen szó a vérbeli kényelmes túra pedelec-ekről, városi használatra szánt ebike-okról vagy a hegyekben önfeledt tekerést garantáló elektromos mountain bike-okról.


Termékkategóriák, elektromos kerékpár típusaink

Rendezés:
Nézet:

Ebike vagy pedelec? Van egyáltalán különbség?

 

Természetesen van. Az elektromos kerékpárok világában két fő megnevezés használatos az elérhető eszközökre, amelyek két, egymást jócskán átfedő csoportba sorolhatók.

Az ebike kifejezés az angol electric bike azaz az elektromos kerékpár elnevezés rövidebb alakja, és lényegében az elektromotorral ellátott kerékpárokat értjük alatta. Vagyis ez a legtágabb értelemben vett halmaz, amelybe a pedelec mellett a gázkarral működtethető, hivatalosan segédmotoros kerékpárnak minősülő elektromos bicikli is beletartozik.

pedelec pedig olyan ebike, amelynek a motorja csak akkor hajt, ha közben mi magunk is tekerünk. Az elektromos kerékpárok ezen típusa adja kínálatunk 100%-át, nem véletlenül. Motor ide vagy oda, a pedelec továbbra is megmarad sporteszköznek, hiszen a mi munkánk, a mi tekerésünk az alapja az elektromos rásegítésnek.

A gázkarral indítható ebike és a pedelec között a legnagyobb gyakorlati különbség, hogy míg előbbi kizárólag jogosítvány és biztosítás birtokában, bukósisak viselése mellett használható, addig a pedelec esetében nincs szükség jogosítványra, és a KRESZ szerint kerékpárnak minősül, ha a motor teljesítménye 300 W alatt van.

Letölthető e-book

 

letölthető e-book: Elektromos kerékpárok nagykönyve

134 oldalon megkaphat minden lényeges információt a tökéletes elektromos kerékpár kiválasztásához. Ennél több hasznos információt nem talál az elektromos kerékpárokról.

A pedelec bicikli előnyei

 

  • A rásegítésnek köszönhetően sem emelkedőn, sem hosszabb távon nem fullad ki a használója. Sőt, adott esetben még az edzettebb kerékpárosokat is lehagyhatja.
  • Ideális megoldás munkába járáshoz: egyrészt biztosítja a kerékpározás szabadságát akár izzadás nélkül is, másrészt egy pedeleccel a benzin és a parkolás költségei is megspórolhatók. Ez a legolcsóbb közlekedési mód. Az autókhoz, motorokhoz képest már az elektromos kerékpár ára is alacsonyabb, de a működtetési költség különösen, ami egy ebike esetében kilométerenként mindössze 0,2-0,4 forintot tesz ki.
  • Egészségesebbé, fittebbé teszi használóját. Ugyanakkor a kevésbé edzetteknek is remek választás, hiszen a pedelecre jellemző rásegítésnek köszönhetően a kerékpározás továbbra is felszabadult program marad.
  • Egy elektromos rásegítéses mountain bike-kal egészen más dimenzióba emelkedik a hegyikerékpározás: képzelje el, hogy az emelkedőkön is könnyedén, gyorsan felteker, így nem törik meg a montizás lendülete, végig egy folyamatos, élvezetes tekerés lesz minden erdei kiruccanás.

Egy megfelelő átépítő készlettel a meglévő kerékpár könnyen átalakítható elektromos kerékpárrá.

 

Hogyan válasszon elektromos biciklit?

 

Az elektromos kerékpár, pedelec kiválasztása előtt több kérdést is célszerű végiggondolni.

1. Milyen távon szeretné igénybe venni a rásegítést?

Viszonylag gyakori, hogy a pedelec-kel megtehető táv nehezen határozható meg, hiszen nem mindegy, milyen terepen és mekkora súlyt kell a rásegítésnek cipelni. Egy hosszabb, meredekebb emelkedő erősen leterhelheti az akkumulátor kapacitását, egyszerűbb modelleknél akár le is merítheti azt. Az sem mindegy, hogy közben milyen erős rásegítést igényel, mennyire gyorsan akar haladni, és mennyit hajlandó közben tekerni.

Az olcsóbb pedelec modellek jellemzően 30-40 km-t tudnak rásegíteni, míg a legjobb rendszerek számára akár a 100-150 km feletti táv is megoldható. (Fontos tudni viszont, hogy az akkumulátor idővel fokozatosan veszít a kapacitásából, ezért célszerű elegendő tartalékkal rendelkező típust választani.)

Van olyan modell is (Pegasus Lavida), amely képes az energia visszanyerésére (például lejtőn a motorfék bekapcsolásával). Ez jelentősen megnövelheti az egy töltéssel megtehető távolságot, emellett környezetkímélőbb is.

Ha tudni szeretné, hogy a várható felhasználási körülményeihez milyen kapacitású akkumulátorra van szüksége, kalkulálja ki Ebike4you applikációnkkal a szükséges Wh értéket! Az Ebike4you emellett konkrét javaslatot is tesz az Ön felhasználási igényeinek leginkább megfelelő kerékpárokra!

 

2. Mennyire kiszámítható a várható napi felhasználás?

Vannak olyan akkumulátorok, amelyeket célszerű lemeríteni feltöltés előtt, ellenkező esetben a teljesítményük gyorsabban romlik. Egy lítiumion-akkumulátor (Li-ion, ilyen van az összes elektromos kerékpárunkban) viszont nem igényli a lemerítést, így bármikor töltőre rakható.

Ez mindig hasznos, de két esetben különösen előnyös: ha nem tervezhető a használat, vagy ha a napi távval nem meríthető le az akksi (például ha napi 35 km-t tesz meg munkába járáskor egy olyan modellel, amelyik 50 km-t tud. Ilyenkor még nem merül le az akksi, tehát várni kellene a töltéssel egy nem Li-ionos akku esetében, viszont a következő napot már nem bírná végig, ezért mégis bedugjuk a konnektorba.) A fentiek tükrében mi mindenképpen egy Li-ionos akkumulátorral szerelt modell megvásárlását ajánlanánk, ezért is tartunk csak ilyen elektromos kerékpárokat kínálatunkban.

3. Mekkora tömeggel boldogul el a felhasználó?

Az egyszerűbb ebike, pedelec modellek tömege gyakran több mint 30 kg, ami már nem kezelhető könnyen. Az igényesebb modellek viszont akár 22-25 kg (függ attól is, hogy mountain bike-ról vagy trekking modellről beszélünk, utóbbiak ugyanis jellemzően nehezebbek) alatt is maradhatnak, sőt akár egy normál kerékpár tömegénél is könnyebbek lehetnek bizonyos esetekben (például egy igazán könnyű kerékpárba szerelt Apache átépítő készlet). Az igazán alacsony összsúly eléréséhez jellemzően a hatótávigényből is le kell adnunk a kisebb/könnyebb akkumulátor érdekében.

Az össztömeg ráadásul nem csak akkor számít, ha pakoljuk a kerékpárt. Előfordulhat például, hogy idő előtt lemerül az akkumulátor, és a fennmaradó távot a magunk erejéből kell megtennünk. Ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora súlyt kell magunkkal cipelni, hiszen az a plusz 7-10 kg, ami máskor segítséget nyújt, ilyenkor komoly nehézséget jelenthet.

Ugyanakkor elmondható, hogy 2-3 kg különbséget nem feltétlenül fogunk megérezni egy-egy modell között, hisz a tekerésben oroszlánrész jut az elektromotornak, ami a kisebb tömegbeli különbségeket elfedi.

4. Mekkora összeget tud rászánni?

A pénz gyakran komoly korlátot jelent, mégis fontos tudni, hogy nem feltétlenül az a termék olcsóbb, ami elsőre annak tűnik. Egy olcsó akksi vagy motor jellemzően nehezebb, így önnek nagyobb tömeget kell magával cipelnie, ha az eszköz nem bírja a strapát és hamarabb lemerül.

Emellett az olcsó modellek tudásban is elmaradnak drágább, prémium társaiktól. Ez a tudásbeli különbség nemcsak a klasszikus alkatrészekben (fékek, váltók, stb.) keresendőek, hanem magában az elektromos rendszerben is. A nagyobb árcédulával bíró modellek motorja már erősebb, nagyobb rásegítést ad, így például még kevésbé lesz számunkra fárasztó egy-egy emelkedő. De nem csak erősebb motort, nagyobb és jobb minőségű akkumulátorokat is kapunk, így még nagyobb távokon élvezhetjük az elektromotor áldásos munkáját.

Kínálatunk kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy megbízható, jó minőségű kerékpárokat adjunk ügyfeleinknek, olyan pedeleceket, amiket tényleg jó szívvel tudunk ajánlani. Ezen elv alapján döntöttünk úgy, hogy kínálatunk belépő modelljei a cseh Apache kerékpárjai lesznek, hisz ezek már megbízható és megfizethető modellek.

Az sem mindegy, hogy komplett pedelec kerékpárra vágyik, vagy a meglévő bringájába szeretne beszereltetni egy elektromos rásegítést. Az utólagos átszereléssel megspórolhatja az alapkerékpár árát.

5. Ki tudja-e próbálni az adott modellt?

A fentieken túl vannak olyan szempontok, melyek csak kipróbálással értékelhetőek. Tipikusan ilyen a rásegítés adagolhatósága és érzékenysége, de gyakran még a motor erőssége sem ítélhető meg a gyári Wattok és a megadott forgatónyomaték alapján. Az egyszerűbb rásegítések például csak azt nézik, hogy a bringás teker-e, azt viszont már nem, hogy milyen erővel nyomja a pedált. Emiatt a rásegítés szabályozhatósága korlátokba ütközhet.

A komolyabb konstrukciók (ezeket nevezzük nyomatékszenzorosnak) viszont mérik a bringás által leadott pillanatnyi nyomatékot (pl. Bosch, Brose, Schimano, stb), így a lábunkkal és a több fokozatban beállítható rásegítési szinttel finoman adagolható, hogy éppen mit kérünk a rendszertől. Mindenképp javasolt tehát a próba.

Miért éppen hozzánk forduljon?

 

  • Magyarországon mi foglalkozunk a legrégebben elektromos kerékpárokkal: már 2007 óta ez a szenvedélyünk.
  • A kerékpárboltok közül nálunk az egyik legszélesebb a választék. Több mint 200 féle elektromos kerékpárral szolgálhatunk.
  • 60-80 pedelec modell állandóan készleten van, melyeket ki is tud próbálni valós körülmények között, emelkedőn is.
  • Kerékpárboltként nem csak a katalógus adatokat ismerjük, hanem szervizelési tapasztalatunk is van, így csak olyan márkákat ajánlunk, amelyekkel nem lesz garanciális gondja se Önnek, sem nekünk, még évek múlva sem.
  • Kényelmesebb kerékpárt szeretne? Nálunk fekvőkerékpárok közül is választhat elektromos rásegítésű modellt!

Videós e-bike teszt

 

Nézze meg ezen a videón, hogyan hagytuk le még a profi versenyzőket is egy Bulls Greenmover E45 elektromos kerékpárral a Kékesi Csúcstámadáson.
 
Bár leghátulról kellett indulnunk, mégis percekkel korábban értünk fel a Kékestetőre - ennél jobb bizonyíték nem kell rá, hogy még komolyabb emelkedőkön is gond nélkül tud majd feltekerni: