Lázbérci-tó kerülő kerékpártúra

Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal
Egy könnyed tó kerülés akár kis gyermekkel is.
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Lázbérci-tó kerülő kerékpártúra
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Leírás

Túránkat Dédestapolcsányról indítottuk, a Lázbérci víztározó partjától. Ha valaki autóval érkezik ide, itt kényelmesen le tudja rakni a járművet. (Felszabadítók útja)

Utunk első része aszfalton vezet a tó partján a kékkereszt turistajelzésen. A tó végéhez érve egy hídon kelünk át. Az alatta csörgedező patak látja el vízzel a víztározót. (Ha valakinek van kedve egy rövid kitérővel az aszfaltutat követve Upponyra érkezik és ott is szétnézhet.)

A híd után jobbra fordulunk a kékrom jelzésre és immáron földúton tekerünk fölfelé a hegyre. Kb. 500 m után a kék rom jelzés jobbra lekanyarodik a kétnyomos útról és egy ösvényen át a Dede-vár hoz vezet. Ezt a kis kitérőt érdemes megtenni, megnézni azt a kis falmaradványt, ami a várból megmaradt.

A kétnyomos úton tovább haladva lényebgében eltévedni nem lehet, csak az alattunk fekvő tó partvonalát kell követnünk a duzzasztóműig. Az út szinte végig lefelé visz.

A gátra ráhajtani nem érdemes, mivel a másik oldalán a tókerülést nem lehet folytatni. (Mi próbáltuk.)

A gátról lehajtva az aszfaltos út kivezet az országútra, ahol jobbra fordulva egy hegy megmászása után szépen begurulunk Dédestapolcsányra, ahonnan a Lázbérci-víztározó partjához tekerve utunk véget ér.

Ajánlott látnivalók:

 

Dédestapolcsány

  • Serényi-kastély

Lázbérci víztározó természeti környezete

Dede-vár (4. km)

Paraméterek

Szintemelkedés 331méter
Átlagos meredekség 3.8%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Igen, végig ajánlott gyerekekkel is
Folyó vagy tó Lázbérci-víztározó
Hegység Bükk