Balatoni kis kerékpáros körtúra

Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal
Mondhatnánk, hogy a kis kör, de fűszerezzük meg az unalmas déli partot néhány látnivalóval.
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Balatoni kis kerékpáros körtúra
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Leírás

Mondhatnánk, hogy a kis kör, de fűszerezzük meg az unalmas déli partot néhány látnivalóval. A túrát Szántódon a komp kikötőtől indítjuk. Szinte azonnal le is térünk a Balatoni bringás körről, mivel a Tihanyi út után nem balra indulunk, hanem egyenesen a Kazinczy utcába, amely elvezet minket a Szántódpusztai Skanzenhez. Innen az Alréti és Szőlőhegyi úton tekerünk a Kilátó dűlőig, amelynek igen meredek utcácskáján szépen feltekerünk a kilátóhoz (megéri).

 

Visszatérünk a Kazinczy útra a Nyugati pincesor úton és begurulunk Zamárdiba. Itt átkelve a 7-es főúton megkeressük a bringakör útvonalát és azon tekerünk Siófokig, illetve Sióig. Itt újból elhagyjuk a bringakört és a 7-vasúton átkelve meglátogatjuk a város híres víztornyát a Fő téren.

 

A Fő utcán tovább tekerve a Kinizsi Pál utcán ismét keresztezzük a vasutat, majd balra fordulva a Ady Endre úton ismét felvesszük a fonalat, azaz a bringakör vonalát és azon tekerünk tovább Balaton világos, Balatonaliga, Balatonakarattya irányába.

 

Akarattyán van a tó legkeletibb pontja, valamint it csatlakozik be a Budapest – Balaton kerékpáros útvonal. A Tihanyi félszigetig továbbra is a bringás útvonalon maradunk és Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak és Balatonfüred településeket érintjük.

 

A félsziget elején leválunk a bringáskör útvonaláról. (Ha van kedvünk azon kicsit tovább haladva megnézhetjük a misztikus hangulatú Apáti templomot.) A félszigetre behajtva érjük el Tihanyt. Ha van kedvünk itt is tehetünk egy kis kitérőt a Belső-tó megtekintésére, vagy egyszerűen guruljunk le a komphoz, ahol gyakorlatilag a bringatúránk véget ér. Irány a komppal a kiindulási pontra!

 

Ajánlott látnivalók:

Szántód puszta Skanzen (1 km)

Kőhegyi kilátó (3 km)

Siófok

  • Víztorony

  • Főtér

Balaton magas part (29. km től)

Tihanyi-félsziget (70 km)

Apáti templomot

Tihany

Paraméterek

Szintemelkedés 589méter
Átlagos meredekség 1.3%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Igen, de vannak nagyobb odafigyelést igénylő részek
Folyó vagy tó Balaton