Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Jyrobike - az önegyensúlyozó kerékpár

Jyrobike - az önegyensúlyozó kerékpárEmlékszel még, milyen volt megtanulni kerékpározni? Mennyi ideig szaladtak melletted? És hányszor estél el, amikor elengedtek?
Valószínűleg sokakban élnek még ezek az emlékek! 
Vannak azonban, akiknek vagy csak nagyon nehezen, vagy sohase sikerült eljutniuk arra a szintre, hogy félelem és gond nélkül tudjanak bringázni. Ők tudják igazán értékelni azt az új eszközt, mely a tanulási folyamatot könnyíti meg: Jyrobike a neve annak a kerékpárnak, melynek nemzetközi fejlesztési projektjét az Ambringa is támogatja. 
 
 
 
 
Jyrobike - egy zseniális kerékpár
A Kickstarter weboldalán bukkantunk nemrég arra a projektre, melyben egy tehetséges csapat a Jyrobike nevű önegyensúlyozó kerékpáron dolgozik. 
Az ötletük zseniális:
Köztudott dolog, hogy azért tudunk egyensúlyozni két keréken, mert a kerék giroszkopikus hatása segít egyensúlyban maradni és nem felborulni. Minél jobban pörög a kerék, annál nagyobb a giroszkopikus hatás, ezért annál könnyebb dolgunk van. (Gondolj csak bele, lassan gurulva mennyire rángatjuk a kormányt, hogy megtaláljuk az egyensúlyt!)
Ha tehát egy gyorsabban forgó giroszkopikus kereket helyezünk el a kerékpár kerekébe, akkor az a kiegyensúlyozó hatást akkor is biztosítja, ha a kerék egyébként nem pörögne elég gyorsan. 
Jyrobike egyensúlyozó kerékpárja
A csapat hosszas számítógépes kísérletek segítségével kielemezte az emberi egyensúlyozási folyamatot és megalkotta az önegyensúlyozó Jyrobike kerékpárt. Ez még akkor sem borul fel, ha senki sem ül rajta, és oldalról meglökjük gurulás közben. Magyarán még az is tud vele bringázni, akinek egyensúly problémái vannak és eddig sose volt erre képes!
További jó dolog, hogy a Jyrobike önegyensúlyozási erőssége szabadon változtatható, ezért a tanulási folyamat tökéletesen szabályozható, azaz mindig akkor segítséget adhatunk, amekkora éppen szükséges. Amint egy fokozatban már kialakul a bringázni tanulóban a megfelelő biztonság, csökkenthetjük a besegítést, és így fokozatosan el tudjuk érni, hogy gond nélkül gyakoroljon mindenki a saját tempójában. Így szinte bárki bringázhat két keréken, bárki részesülhet abban, amit a kerékpározás tud nyújtani az embereknek: örömben, élményben, sikerben, tapasztalatban.
Szabadon választható önegyensúlyozási lehetőséggel felszerelt kerékpár
Hát nem fantasztikus? Ugye támogatandó egy ilyen cél? 
Mi mindenesetre úgy gondoltuk, hogy támogatásra méltó ez a projekt, ezért így is tettünk, bár ez nem elektromos kerékpár és nem is fekvőkerékpár, ezért nem tartozik szorosan a tevékenységi körünkbe. Akkor miért? 
Egyrészt mert ez az ötlet sokanak segítséget jelent, ezt a fekvőkerékpárral ismerkedőkön is le tudjuk mérni. Vannak például, akik egyensúlyozási probléma miatt vesznek háromkerekű fekvőkerékpárt. Másrészt, és ez a fontosabb, azért is fontosnak tartjuk a Jyrobike projektet, mert a Jyrobike révén is bővülhet a bringázni szeretők népes tábora! Ha pedig ez megvalósul, már tettünk valamit azért, hogy egy élhetőbb világban élhessünk!
Jyrobike az Ambringánál
Ha minden jól megy, 2015 elején már kapunk is egy Jyrobike szettet, melyet beszerelhetünk egy 16"-os kerékpárba. Ez főleg gyerekek (és persze a szüleik) számára fogja tudni megkönnyíteni az életet, de előreláthatólag a későbbiekben a fejlesztők a felnőttek számára is használható modellekkel is ki fognak rukkolni.
Nagyon szurkolunk a csapatnak, és természetesen beszámolunk a további fejleményekről. 
Amint megkapjuk a Jyrobike-ot, várjuk azokat, akik gyerekük kerékpározásra tanításában segítséget kérnek. 
Jelentkezni lehet az info@ambringa.hu címre elküldött levéllel bármikor, akár már most is! 
Kérlek oszd meg ezt a cikket azokkal a barátaiddal, ismerőseiddel, akiket esetleg érdekelhet, hogy minél többekhez eljusson ennek a fantasztikus terméknek a híre!
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus