x
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Áttekertünk a Balaton jegén

 

 

 

Már sokszor körbekerékpároztuk a Balatont, de keresztbe eddig még sosem! Most ezt is kihúzhatjuk a bakancs listánkról, köszönhetően az időjárásnak! A tó vize ugyanis a hosszan tartó hideg miatt annyira befagyott, hogy bátran választhattuk a legrövidebb utat, azaz a nagyjából légvonalat Fonyód és Badacsony között. A “nagyjából” szó azért fontos, mert párszáz méterrel a part elhagyása után a köd miatt már semmi tájékozódási pontunk nem volt, így iránytűre szorultunk, ha tartani akartuk a helyes irányt.

 

 

Mi mással mehettünk volna egy ilyen túrára, mint háromkerekű fekvőkerékpárral? Az “első Balatonon átguruló fekvőkerékpár” megtisztelő címet a HP Velotechnik Gekko kapta.

 

 

Mivel gyári gumikkal vágtunk neki a kalandnak, ezért első dolgunk volt a neten nagy sikert aratott “homemade” téli gumi trükk kipróbálása: gyorskötözőket tettünk a hajtott gumira pár centinként. Jelentjük, nekünk nem vált be a dolog. Az első pár méteren leszaggatta magáról a gyorskötözőket a kerék! Így egy teljesen széria állapotú Gekko-val vágtunk neki az útnak.

 

 

Az ötlet, hogy ne csak gyalog, hanem egy fekvőkerékpárral is átkeljünk a tó jegén, kimondottan jónak bizonyult. Ha akartunk, akkor tudtunk “rendesen” haladni, mindössze arra kellett ügyelni, hogy nagyobb sebességnél a határozottabb kormányzás hatásfoka jelentősen leszűkült, így ha irányt akartunk változtatni, akkor vagy óvatosan, lassabban kellett haladnunk, vagy még jobban taposni kellett a pedált, miközben tekertük a kormányt, hogy a kipörgő hátsó kerék valahogy irányba állítsa a gépet. A fékút, ahogy várható volt, sokszorosára nőtt annak, amit aszfalton megszoktunk. Még szerencse, hogy nem igazán keresztezte az utunkat bármilyen forgalom, pláne nem a semmiből felbukkanva, hogy vészfékezni kelljen...

A tó jege szerencsére alapvetően sima volt, csak egy-egy sávban voltak feltöredezett, később újra befagyott jégtáblák. Ezeken - tapadás hiányában - nem tudtunk teljesen önerőből átjutni, így itt-ott meg kellett kissé tolni a rekumbenst.

 

 

Ha épp nem annak az érzésnek adtuk át magunkat, hogy egy végtelen(nek tűnő) jégsivatag közepén haladunk, vagy épp nem a befagyott Balaton szépségében gyönyörködtünk, akkor gyakran gyermeki énünknek engedve, önfeledten csúszkáltunk, “drifteltünk” a jégen.

Egy igazi, életre szóló élményben volt részünk, amit csak fokozott a fekvőkerékpár!

(De ha őszinték vagyunk, mi az, amit ne tudna fokozni egy rekumbens, nem?)

Ön melyik háromkerekű fekvőbringánkat vitte volna a helyünkben erre a kalandra?

Itt megnézheti, hogy miből választhat.

 

További képek a kalandról:

 


Indulás a fonyódi kikötőből

 

 

Itt már bizony tolni/húzni kellett

 

 

Egy "apró", azóta újrafagyott "repedés"