Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

8+1 ok, amiért az elektromos kerékpár szerintünk jobb, mint egy robogó

 

Egyre többen választják hazánkban is napi közlekedéshez a pedelec kerékpárokat, sokszor a robogók kárára. Nem véletlenül, mutatunk 8+1 érvet, hogy miért jár jobban egy elektromos rásegítésű kerékpárral! (az összehasonlításnál a városon belüli közlekedést vettük alapul és a legjellemzőbb pedelec kategóriát: 250W-s motor, 25 km/h-ig tartó rásegítést)

 

 

1. Testmozgás? Pipa!
 

Rögtön a legkézenfekvőbbel kezdünk: egy pedelec nyergében testmozgást is végzünk, ezzel hasznosítva a munkába járás idejét, így nem feltétlenül szükséges elmenni külön edzenünk egészségünk megőrzése érdekében.

Természetesen az, hogy mennyit mozgunk egy elektromos kerékpáron, rajtunk áll, a kérdés csak az, hogy mekkora rásegítési szintet választunk.

 

 


2. Többcélú felhasználás

Igazi “2in1” deal egy pedelec: hétköznap egy közlekedési eszköz, ami leveszi a teher oroszlánrészét a vállunkról, hétvégén viszont vérbeli sporteszközzé változik. Elmehetünk vele túrákra, hogy kitoljuk teljesítőképességünk határait és nagyobb élményekre tegyünk szert, mint addig bármikor kerékpáron.

De, hogy egy igazán önzetlen példát is mutassunk: a család kerékpározás felé nyitottabb tagja használja a pedelec-et hétköznapi közlekedésre, hétvégén pedig az elektromos kerékpárnak hála, a kevésbé edzett másik fél is szívesen jön el a közös tekergésekre a villanybringa nyergében.

 


3. Gyerekjáték a parkolás és tárolás

Egy robogóval szemben egy ebringát kedvező tömegének és filigrán kialakításának köszönhetően, be tudunk vinni magunkkal akár az irodába is, illetve fel otthonunkba vagy a pincébe, így garantálva, hogy senki se piszkálja járgányunkat.

Ha az utcai tárolást választjuk, akkor is a robogó húzza a rövidebbet, köszönhetően nagyobb "testének": egy pedelec-nek könnyebben találhatunk megfelelő “parkolóhelyet” és az egyik legértékesebb részét, az akkumulátort akár magunkkal is tudjuk vinni.

 

Pedelec-ünk leparkolásához nem kell ilyen szükségmegoldásokhoz folyamodnunk...

 


4. Eldugíthatatlan

Egy pedelec nem csak, hogy könnyebb (és ezáltal jobban kezelhető), de jóval filigránabb is, mint egy robogó. Ennek köszönhetően a városi közlekedés méregfogának számító dugókban előnyre teszünk szert egy robogóval szemben, hisz jobban és bátrabban manőverezhetünk a kocsik mellett/között, sőt bizonyos esetekben a járdát is használhatjuk. Emellett betekerhetünk olyan utcákba is, ahová a robogót már csak tolhatnánk maximum. 

De a legkönnyebb és biztonságosabb, ha a dugót egyszerűen a kerékpárúton vagy kerékpársávon kerüljük ki (ha a kerékpárút az autóút mellett fut, különösen látványos lesz előnyünk).

Szabadon és könnyedén mehetünk lényegében bárhova, ahová jól esik!

 

 

Így aztán lehet haladni!

 

 

5. Pénzügyek

Egy pedelec üzembentartása nem csak egészségünkhöz, de pénztárcánkhoz is barátibb, mint egy robogóé. Nincs biztosítás (ha már itt tartunk jogosítvány se kell hozzá), regisztrációs adó és míg a robogók az egyre dráguló benzint falják literszámra, addig a pedelec beéri némi árammal és a zsírunkkal.


 

6. Barátja, a Föld
 

Egy elektromos rásegítésű kerékpár az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési forma, hisz a mi energiánkon kívül csak áramot használ. Köszönhetően annak, hogy az elektromos áramot egyre "tisztább" módokon termeli az emberiség, ez a jellemzője a pedelec-nek csak erősödik. 

Ezzel szemben egy robogó az egyik legrosszabb közlekedési forma a káros anyag kibocsátást tekintve.

Másmilyen értelemben is környezetbarát egy pedelec egy robogóval szemben, ez pedig a zajszennyezés. A robogók hangja már közepes terhelés mellett is elég erőteljes, ami különösen a csendesebb hétvégéken, esti órákban "szúr szemet" az embernek. Ezzel szemben villanybringánk nyergében lényegében hangtalanul suhanunk célunk felé mások füleit és szaglószerveit nem terhelve.

 

7. Igyunk rá egyet!

A 25 km/h-s sebességig rásegítő elektromos kerékpárok lényegében mind 250W-s motorral szereltek, azaz hivatalosan is kerékpárok. Ennek köszönhetően, egy ilyen kétkerekűvel nyugodtan elmehetünk a barátainkkal inni pár sört, majd könnyedén hazatekerhetünk. 

 

Szó szerint: az egészségünkre!

 


8. Biztonság

Biztonságosság szempontjából a rásegítéses kerékpár az alacsonyabb maximális sebessége miatt rögtön előnyből indul (a sebesség különbséget a teljes útra vetítve a pedelec “eldugíthatatlansága” szépen tudja csökkenteni).

Szintén a pedelec mellett szól az is, hogy biztonságosabb, védettebb kerékpárúton is tudunk vele menni. De ha az autók közé is kell menni, jól jön a filigrán méret és a kisebb tömegnek köszönhető egyszerűbb manőverezhetőség.

 

 

+1: a vidámság faktor

Ez az, amit nem igazán lehet szavakkal leírni. A vérbeli pedelec-es mosoly, hogy úgy ülök a bringámra, hogy tudom, csupa pozitív élményben lesz részem. Ez az, amit tényleg csak egy próba során lehet megtapasztalni. 

Így azt mondjuk, ha egy kicsit is felkeltette az érdeklődését ez a lista, jöjjön el két boltunk valamelyikébe és próbáljon ki egy (vagy akár több) pedelec-et. Természetesen emelkedőn is kipróbálhatja, hisz ez az egyik legnagyobb "mosolyfakasztó": egy emelkedőre könnyedén, gyorsan felsuhanni!