Öskü-Székesfehérvár kerékpártúra

Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal
Kerékpártúra a Dunántúli-középhegység lábánál.
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Öskü-Székesfehérvár kerékpártúra
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Leírás

A kerékpártúra kiindulópontja Öskün a Mecset utca és a vasúti átjáró találkozásánál található. Innen a település középpontja felé karikázunk. A faluból Hajmáskérre, Sólyra, majd Királyszentistvánra bringázunk.

A falutól Székesfehérvár felé vesszük az irányt és átkarikázunk Vilonya, Berhida, Ősi, Nádasdladány, Sárkeszi, Szárszentmihály településeken.

Fehérvár határából a központot célozzuk meg. Ajánlott útvonal: Úrhidai út-Balatoni út,-Batthyányi út-Csíkvári utca-Széchenyi utca-Budai út-Várkörút.

A várost ugyanazon az útvonalon hagyjuk el, mint ahogy bejöttünk. Sőt utunk visszafelé vezető szakasza Ősiig már ismerős lesz. Ott viszont a falu közepén a Ladányi utcáról jobbra fordulva a Kossuth Lajus utcán hajtunk tovább Várpalota irányába.

A várost elérve a központban lévő Thury-várat keressük meg. Innen a sárga gyöngy jelzésen (Via Margaritarium keresztény vándorok útja) haladva elhagyjuk a várost (Waldstein János utca - Felsőmajor utca-Erdődi Pálffi Tamás utca). Földúton a jelzést követve vissza bicajozunk Ösküre.

Ajánlott látnivalók:

Öskü

  • Ösküi kerektemplom (római őrtoronyra épült XI. századi kápolna)

Várpalota

  • Thury vár

Nádasdladány

  • Nádasdy-kastély és kastélypark

Székesfehérvár

  • Belváros

Sóly

  • Király kard

Hajmáskér

  • Egykori tüzérségi és lőiskola kastély jellegű épülete

Paraméterek

Szintemelkedés 544méter
Átlagos meredekség 0.9%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Igen, de vannak nagyobb odafigyelést igénylő részek