Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Miért éri meg kerékpárral járni munkába?

A kerékpárral való munkába járásnak számtalan előnye van, hazánkban mégis relatíve kevesen választják a közlekedés e módját. Összeszedtünk 10 okot, hogy miért is válassza kétkerekűjét legközelebb:

 

Elektromos kerékpárral munkába?

 

1. Élvezet

Munkába járni kerékpárral élvezetes, elektromos kerékpárral még élvezetesebb, ez ilyen egyszerű! A legtöbbünk szívesen tekint vissza fiatalabb éveire, amikor még önfeledten bringáztunk és élveztük a kerékpárunk által nyújtott szabadságot. Ez a régen berögzült érzés fog visszaköszönni most is, amikor elektromos kerékpárja nyergében jut majd be munkahelyére. Csak nézelődjön, hallgassa a madarakat és intsen a többi kerékpárosnak - pár nap múlva már sajnálni fogja, hogy olyan hamar beér a munkába!


 

2. Fittség

A bringázás jót tesz az ember egészségének. Az, hogy pontosan mennyi kalóriát lehet vele elégetni, egyénenként változó, illetve függ a sebességünktől és még jópár dologtól. Általánosságban kijelenthető, hogy kerékpározással legalább annyi kalóriát égetünk el, mint kocogással, miközben sokkal kevésbé terheljük meg az ízületeinket. A bringázás javítja a szív és érrendszer állapotát és a fittséget, csökkenti a vérnyomást és többletenergiát ad. Emellett fejleszti az izomzatot és javítja a koordinációt. Ezeket az egészségügyi előnyöket kerékpárral munkába járás közben is elérhetjük, ami szinte már-már “csalás” számba megy!

 

 

3. Boldogság

Nem csak élvezetes dolog munkába tekerni, de boldogságot is okoz. Valljuk be őszintén, a legtöbben nem élvezzük azt, hogy ülünk a dugóban vagy nagy kínkeservvel próbáljuk azt elkerülni a különböző kis utcákon keresztül. Ahogy a tömött buszon vagy villamoson való utazást sem soroljuk azon dolgok közé, amik nyugtatólag hatnak ránk vagy éppen boldoggá tesznek. A pedelec-kel való munkába járás viszont egyfajta terápiaként is felfogható, ami lecsillapítja idegeinket.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt, enyhíti a depresszió tüneteit és még az insomniásoknak is segít a minőségibb alvás elérésében, illetve csökkenti a szorongást. Emellett a szabadban végzett mozgás - legyen az akár városi környezet - bizonyítottan növeli a magabiztosságot és általánosan javítja a közérzetet.

 

Rendszeres testmozgás emeli az agy teljesítő képességét

 

4. Agyban (is) az erő

Az elektromos kerékpárral való munkába járás okossá tesz. Persze senkiből sem lesz másnapra asztrofizikus, de megfigyelések alapján azoknál, akik naponta végeznek valamilyen legalább mérsékelt testmozgást, a szellemi képességek hanyatlása visszafogottabb volt, javult a memóriájuk és a tanulásra való képességük. Alapvetően elmondható, hogy a rendszeres testmozgás javítja az agy teljesítő képességét.  

Ha az elektromos kerékpárral közlekedéstől még nem is lesz belőlünk egy igazi zseni, az biztos, hogy a munkánk minőségén meglátszik majd szellemi fejlődésünk!

 

 

5. Pénzügyek

Elektromos kerékpárral közlekedni olcsó. Nagyon is. Példának okáért egy átlagos magyar autós 400.000,- forintot költ üzemanyagra egy év alatt. Ne feledjük azt sem, hogy egy kocsival nem csak a fenti költség jelentkezik, mivel számolnunk kell a következőkkel is: karbantartási költségek, eseti javítások, adók és biztosítások. Ezek együtt átlagosan már közel 700.000 forintot vesznek ki egy év alatt egy átlagos hazai autós zsebéből. A jármű értékvesztésével és az egyre csak növekvő parkolási díjakkal még nem is számoltunk!

Ezzel szemben egy átlagos, 500 Wh-s elektromos kerékpár akkumulátorát egyszer feltölteni nagyjából 30 forint. Ez alapján 0,3 Ft/km költséggel számolhatunk áramdíj gyanánt.

Így ha havonta 600 km-t teszünk meg pedelec-el, azaz elektromos kerékpárral (2x15 km-es oda-vissza út az otthonunk és a munkahelyünk között), 180 forintot fogunk költeni az akku töltésére.

Ugyanezen 600 km-t autóval megtenni (370 forintos üzemanyag költség és 8.5 liter/100km-es városi fogyasztás mellett) már 18.900 forint lenne, ami nagyjából 100-szorosa a kerékpár “üzemanyag” költségének.

 

Olcsóbb az elektromos bicikli töltése, mint a benzin

 

6. Megint a pénz

Azzal, ha ebike-al jár munkába, nem csak Ön takarít meg pénzt, hanem mindenki. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy ha nő a kerékpárral közlekedők száma, az több milliárd forintnyi megtakarítást jelentene az egészségügy számára, mivel ennek köszönhetően megnőne az egészségesebb emberek száma is. Ráadásul mindegyik tanulmány arra jutott, hogy a kerékpáros közlekedés fejlesztésébe fektetett pénzek a többszörösét hoznák vissza ilyen jellegű megtakarítások formájában.

 

 

7. Legyen tisztább a városi levegő!

Ez vélhetően sok magyarázatra nem szorul, hisz egy átlagos autó károsanyag kibocsátása sokszorosa (nagyságrendileg 775-szöröse) egy kerékpáros károsanyag kibocsátásának.

 

 

8. Kényelem

Az egyik leggyakrabban hallott tévhit a hétköznapi kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban, hogy nem kényelmes. De az sem kényelmes, amikor az ember már legalább 10 perce parkoló helyet keres vagy beragad egy dugóba. Ha bringával megy dolgozni, könnyedén talál majd parkolót: csak egy hely kell, ahova kikötheti a kerékpárt ha épp nincs tároló a közelben (ez szerencsére egyre ritkább) és már kész is!

A közlekedési dugók sem érintik a kerékpárosokat, mivel könnyedén elférnek az egy helyben vesztegelő autók mellett. A késő, illetve műszaki okok miatt megváltozott menetrendű tömegközlekedési eszközök sem okoznak többé fejfájást annak, aki az elektromos kerékpárt választja munkába járáshoz.

A remek kerékpáros táskáknak hála pedig az összes cuccunk magunkkal tudjuk vinni (akár váltás ruhát is, ha szeretnénk) könnyedén. A táskák és tartalmuk okozta plusz tömeget az elektromotornak köszönhetően észre sem fogjuk venni. De nem csak ezért jó egy pedelec: nem kell megizzadnunk és még gyorsabban is érünk be. Vagy dönthetünk úgy is, hogy ugyanúgy megdolgoztatjuk magunkat, mint motor nélkül, és teljes erőnkből tekerhetünk, viszont akkor sokkal gyorsabban fogunk beérni munkahelyünkre, mivel a motor is jobban odateszi magát. A választás a miénk, mindkét esetben csak nyerünk!

 

Kényelmes kerékpáros táskák

 

9. Biztonság

Minél több kerékpáros (legyen az hagyományos bicikli vagy egy ebike) lesz az utakon, a közlekedési forma biztonsága annál nagyobb lesz. A New South Wales-i egyetemen végzett kutatás szerint a kerékpáros közlekedés biztonsága egy öngerjesztő kör. Minél többen használnak biciklit egy városban, a bringások és a közlekedés egyéb szereplői közti balesetek száma csökken (nem arányosan, hanem abszolút). Mivel pedig a bringások számával nő a biztonság, egyre többen fogják ezt a közlekedési formát választani és a kör újraindul!

 

Kerékpározás közben kevesebb a baleset

 

10. Szabadság

A legtöbb gyereknek a szabadság érzésével való első találkozást az a pillanat jelentette, amikor végre lekerültek a pótkerekek a bringájukról és maguktól tudtak végre tekerni. Minden kerékpáros gyermekkorában ez egy emlékezetes és fontos pillanat volt.

Aztán eltelik pár év, megszerezzük a jogosítványt és színre lép az autó, mint a szabadság új megtestesítője. De pár év, sok dugóban töltött óra, valamint hosszas parkolóhely keresgélések után inkább már egy börtönre kezd hasonlítani az egész.

Szabaduljon meg ezektől, és élje át újra a szabadság érzését! Fedezze fel a várost a saját tempójában, próbáljon ki új útvonalakat! Élvezze ki, hogy könnyedén megállhat bárhol egy kávéra! A bringázás az Ön városának is egy új dimenzióját mutatja majd meg. Nyeregbe fel és ismerje meg a környezetét!

 

Szabadság érzetet ad a kerékpáros tekerés

 

 

Járjon munkába elektromos kerékpárral!

 

Ha még nem tudja, hogy milyen ebike lenne a legjobb az Ön igényeire vonatkozóan, töltse ki az Ebike4You kérdőívünket, válaszoljon benne 5 egyszerű kérdésre, és megmutatjuk mely elektromos kerékpárok felelnek meg Önnek a megadott szempontjai alapján, és persze rögtön javaslunk is párat!

ebike4you elektromos kerékpár ajánló

 

Pedelec kínálatunk