Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Koronavírus - legfontosabb tudnivalók

2020. 03. 20. 11:37:25

 

Az elmúlt napokban-hetekben szinte minden más lett, nagyon szokatlanná váltak a dolgok körülöttünk: kiürültek a szállodák, eltűntek a turisták, bezártak az iskolák, a mozik, a színházak, az éttermek, sőt a boltok jelentős része is már csak 15 óráig tart nyitva. Aki megteheti, az otthonról dolgozik, a tömegközlekedést egyre kevesebb ember használja, az utcákon még a korábbi csúcs időszakokban is csak kevés autó van.
 
Miközben a többségünk agya azon jár, hogy mit kell másképpen csinálnunk holnaptól, hogyan kezeljük a rengeteg változást és a felmerülő nehézségeket, hogyan védjük meg önmagunk és szeretteink egészségét, azon gondolkodtam, hogy vajon miben tudna az Annyira Más Bringabolt, vagy személy szerint én miben tudnék segíteni?
 
 
 
Arra jutottunk, hogy  a következő dolgokban:
 

1, Szolgáltatásainkat a feltétlenül szükséges esetekre korlátozzuk

 • Mindenkit arra kérünk, hogy boltjaink személyes felkeresése helyett, amennyiben az nem feltétlenül szükséges, a telefonos, email-es, vagy egyéb online eszközökkel történő kommunikációt válassza! Elérhetőségeinket a Kapcsolat menüpontban találja.
 • Ameddig a vonatkozó rendeletek megengedik, igyekszünk biztosítani, hogy a szolgáltatásainkat minél zökkenőmentesebben tudják igénybe venni azok,
  • akik korábban megrendelt kerékpárjuk átvételére várnak;
  • akik szervizelésre vagy garanciális felülvizsgálatra leadott kerékpárjuk elkészültére várnak;
  • akiknek elromlott és ezért szervizeltetni kell kerékpárjukat, vagy alkatrészre, kiegészítőre van szükségük annak biztonságos használatához, 
  • akik amiatt vennének új kerékpárt, hogy egészségesebb módon, kerékpárral tudjanak közlekedni (például bejutni munkahelyükre vagy intézni a szükséges bevásárlásokat),
  • akik mentális egészségük, illetve immunrendszerük erősítése érdekében olyan helyen bringáznának, ahol elkerülhető a vírusfertőzés (pl nem forgalmas erdészeti utak) és emiatt kerékpárra van szükségük.
 • Mindenki mást arra kérünk, hogy lehetőleg maradjon otthon, hogy se ő ne kaphassa el a vírust másoktól, se tudtán kívül ne adhassa át másnak, hiszen akkor is lehetünk vírushordozók, ha nincsenek tüneteink!
 • Az aktuális nyitvatartásunkat ide kattintva nézheted meg.
 • Webshopunk mindig nyitva áll előtted, itt még akkor is leadhatsz rendelést, ha szaküzleteink éppen zárva vannak.
 

2, Biztosítjuk, hogy a nálunk történő vásárlás minél higiénikusabb feltételekkel történhessen meg

 
Specialista bolt révén nálunk egy nap sokkal kevesebb ügyfél fordul meg, mint akár egy sportáruházban, akár egy klasszikus kerékpárboltban. Emiatt - és mert boltjaink nem forgalmas utak mellett vannak - nálunk eleve kisebb a fertőzés továbbadásának valószínűsége, mint máshol. A kis látogatottság miatti relatív hátrányunk a jelen helyzetben kifejezetten előnyünkre válik! 
Ezen ráadásul szeretnénk még tovább javítani!
Célunk, hogy ne növekedjen a fertőzésveszély amiatt, ha személyesen látogatsz el hozzánk! Ennek érdekében a következő változásokat vezettük be:
 • Gyakrabban és alaposabban fertőtlenítjük boltjainkat, például naponta többször vírusölő szerrel áttöröljük a kilincseket, a pultot, és hasonló tárgyakat, melyeket gyakran megérintünk;  
 • Vírusölő kézfertőtlenítőket szereztünk be kollégáink és vevőink számára;
 • A szokásos eseteken túl a kerékpárpróbák előtt, illetve készpénz érintését követően is kezet mosunk;
 • Frottír törölközők helyett egyszer használatos papírtörölközőket helyeztünk ki a mosdóinkba; 
 • Hosszabban szellőztetünk. A bejárati ajtót például jó időben nyitva hagyjuk, rossz idő esetén pedig óránként legalább 5 percre kinyitjuk;
 • A készpénzes fizetés helyett az átutalást és a bankkártyás fizetést preferáljuk;
 • Elhagyjuk a korábban megszokott kézfogást;
 • Igyekszünk legalább 1,5 méteres távolságot tartani mind vevőinkkel, mind egymással;
 • Egyszerre csak 3 ügyfél tartózkodhat bolton belül, a többieket megkérjük, hogy a bolt előtt várakozzanak kicsit, amíg valaki nem végez;
 • Arcmaszkokat szereztünk be minden kollégánk számára (ezek viselése nem kötelező, csak lehetőség);
 • Elhagyjuk a számlák aláíratását, hogy vevőinknek ne kelljen íróeszközeinket használni;
 • Védőkesztyűk és víz nélküli kézfertőtlenítők beszerzéséről döntöttünk (jelenleg beszerzés alatt);
 • Kollégáink a munkába járást kerékpáron vagy autóval oldják meg, hogy elkerüljék a vírus szempontjából potenciálisan kockázatosabbnak számító tömegközlekedést;
 • A csoportos kerékpár túrákat átmenetileg felfüggesztettük a koronavírus járvány elmúltáig.
 

3, Javaslatokkal szolgálunk olyan termékekre, melyek egy járványos időben hasznosak lehetnek számodra:

 • Ha szeretnéd kondíciód, edzettséged megőrizni a kényszerű otthonlét idején is, tekerj kerékpáros görgőn
  • Íme példaként 3 különböző kategória, ha még nincs görgőd:
 • Ha munkába, vagy éppen bevásárolni a tömegközlekedés helyett kerékpárral mennél, javasoljuk valamelyik kerékpáros táskánkat vagy bringás utánfutónkat!
 • Járványos időszakban különösen oda kell figyelni, hogy az immunrendszerünk erős maradjon. Ennek egyik lehetséges módja a szabadban való bringázás, viszont nagyon nem mindegy, hogy ez hol történik! Ilyenkor a forgalomtól mentes erdészeti utakon a legbiztonságosabb tekerni, ahol gyakran senkivel sem találkozunk, így elkerülhető a vírusfertőzés! Mivel az erdészeti utak jellemzően nem sík területeken, hanem változatos domborzaton haladnak, ezért jól jön egy elektromos rásegítéses kerékpár, mellyel könnyedén tekerhetsz fel a durva emelkedőkön is!
  Ha érdekel, melyik modell lenne a legjobb a számodra, kérj javaslatot az Ebike4you alkalmazásunk segítségével!
 • Végül, bár mi nem forgalmazunk se gyümölcsöket, sem vitamin készítményeket, de járványos időben különösen fontos, hogy ne felejtkezz el a szükséges vitamin bevitelről! Sokféle gyümölcs és zöldség kapható jelenleg is, úgyhogy nincs mentség, hogy a patikában elkapkodták a vitaminokat...

 

4, Mivel a tudás életeket menthet, megmutatjuk, hogy a neten hol kaphatsz hiteles és naprakész információkat a koronavírus járványra vonatkozóan

Rengeteg információ zúdul ránk folyamatosan a koronavírussal kapcsolatosan, a szenzációhajhász bulvár cikkektől a gyakran jószándékú, de nem igazán tájékozott önjelölt tanácsadókon át a szakmai cikkekig bezárólag. Gyakran nem egyszerű eldönteni, hogy amit éppen olvasunk, annak mennyire lehet hinni. Ezért gondoltam, hogy összeszedem, hogy én leginkább mely oldalakról tájékozódom, mely oldalakat tartom a leghitelesebbnek a témában. Ez persze csak az én személyes listám, sőt annak is csak egy szűkebb része, de talán Neked is hasznos lehet, ha kérdésed merül fel, és nem tudod hova fordulj megbízható válaszért.

 1. A John Hopkins egyetem koronavírus oldalán (pár órás csúszással, de mondhatni) naprakészen nyomon lehet követni a világ egészére vonatkozóan, országonként többek közt az alábbi információkat, számokkal, diagrammokkal, térképpel:
  • a megbetegedések számát;
  • a gyógyultak számát;
  • a halálozások számát;
    
 2. A magyarországi adatokat és a legfontosabb információkat tartalmazza a kormány vonatkozó oldala. Ha nem csak a napi aktuális számokat szeretnénk látni, hanem folyamatában, grafikonokkal szemléltetve az eddigi tényadatokat, és különféle szcenáriók mentén a várható jövőbeli adatokat is, akkor az Átlátszó Koronamonitor oldalát javaslom követni.
   
 3. Mélyebb statisztikákat, ábrákat, rengeteg hasznos elemzést (például korcsoportonkénti halálozási rátát, országonkénti terjedési sebességet, elvégzett tesztek számát és arányát, stb) lehet olvasni angolul az ourworldindata.org (magyarul: világunk számokban) koronavírus oldalán  Bár a leírtak megértéséhez minimális angol tudás szükségeltetik, de a beszédes ábrák viszonylag egyszerűen értelmezhetőek.
  Erről az oldalról megtudhatjuk azt is, hogy a gyakori tévhittel szemben miért is kell komolyabban vennünk ezt a koronavírust, mint például az influenzát...
   
 4.  A Wikipédia magyar nyelvű koronavírus oldalán is folyamatosan bővül az információk mennyisége, innen is érdemes tájékozódni. Mivel konkrétan megadják a hivatkozott információs forrást, érdemes lehet a linkelt anyagokat is megnézni, ha további információkra vágysz.
   
 5. A Webbeteg.hu koronavírusról szóló cikkeit szintén érdemes követni, mert ez egy orvosok által, de közérthető nyelvezettel megírt egészségügyi weboldal.

A fentieken túlmenően természetesen rengeteg hasznos cikk jelent meg (és fog megjelenni a jövőben is) a témában, de remélhetőleg a fentiek jó kiindulási alapként szolgálnak, és a legtöbb felmerülő kérdésre választ adnak.

 

Végezetül mindenkinek jó egészséget kívánok, és azt, hogy mihamarabb csak egy elfeledhető, kellemetlen emlékké váljon a koronavírus!

Addig is tartsunk össze, segítsük egymást, és ne feledkezzünk el az idősekről, valamint a rászorulókról! 

Üdvözlettel

Murlasits Attila
Annyira Más Bringabolt
 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Blog - főoldal
blog comments powered by Disqus