Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Hévíz 1. bringás körtúra (H1)

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal
Írány a Balaton nyugati fele, gyönyörú tájak, egy kis Kis-Balaton és Zalavár történelmi emlékei

Leírás

 A túrát a hévízi tó melletti parkolóból indítottuk. Hévízt elhagyva Alsópáhokon át vezet az út, a község nevezetessége a barokk stílusú római katolikus templom. A falukép alakulását nagymértékben meghatározza Hévíz közelsége, a turizmus hatása, így az egyszerűbb parasztháztól a csodaszép villákig számos szép épülettel találkozhatunk.

Utunk a nemesboldogasszonyfai hegyen visz keresztül, innen jutunk Sármellékre, amelynek területén már az őskorban is település volt. Itt található a Hévíz-Balaton nemzetközi reptér. Sármellék mellett található a Kis-Balaton természetvédelmi terület, amely tájegység természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag. Erre visz az utunk, Zalaváron keresztül, amely község területének nagy része víz alatt fekszik vagy mocsaras és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

 Zalavár hosszú történelmi múltra tekint vissza, már a 10. században fontos központja volt a vármegyének. Főbb nevezetességei a Zalavár romjai, Cirill és Metód-emlékmű, Kis-Balaton Ház, ahol a helyi növény-, állat- és madárvilág tekinthető meg, valamint a népszerű diákregény író Fekete István emlékszobra, és Matula bácsi kunyhója.

Innen murvás úton, a Zala töltésén folytathatjuk a túrát, amelyet két oldalról a Kis-Balaton világa övez. Elérjük Szentgyörgyvárt, ahonnan szőlőhegyen érjük el Alsópáhokot, majd Hévízt. Ezen a szőlőhegyen található az ország legvastagabb törzsű (nyolcméteres körméretű) gesztenyefája.

Ajánlott látnivalók:

Hévíz

  • Hévizi tó

 

Zalavár

  • Zalavár romjai
  • Szent István-emlékmű és -emlékkápolna
  • A récéskúti bazilika romjai
  • A Szent Adorján-bazilika romjai
  • A salzburgi apátság romjai
  • A Kis-Balaton-ház
  • Egy Karoling-kori palota romjai

 

Paraméterek

Szintemelkedés 342méter
Átlagos meredekség 1%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Igen, de vannak nagyobb odafigyelést igénylő részek
Folyó vagy tó Balaton