Felső-Tiszamenti kerékpártúra

Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal
Kölcséről indulva fedezzük fel a Felső-Tisza vidékének kincseit: Kölcsey Ferenc sírját, Móricz Zsigmond szülőházát és a híres Túristvándi vízimalmot.
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
 Felső-Tiszamenti kerékpártúra
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Leírás

A túra Kölcse település központjából indul. Innen Sonkádon át a határ menti Tiszabecsre hajtunk. A település elején egy balkanyarral Milótán át Tiszacsécséig tekerünk.

Itt született Móricz Zsigmond. A szülői háza helyét ma már csak egy emléktábla jelzi. Az épületet sajnos az 1960-as években elbontották. A településen azonban van egy emlékház a tiszteletére, amelyet érdemes megnézni.

Csécsét a Tisza töltésén hagyjuk el. A közútra Tiszakóródon hajtunk rá újra és azon haladva jutunk el Szatmárcsekére, ahol az egyedülálló csónakfejfás temetőt nézhetjük meg Kölcsey Ferenc sírjával együtt.

A következő kis falu Túristvándi, amely egy egyedülálló nevezetességgel vár minden érdeklődőt. Ez pedig nem más mint egy fa építésű több száz éves vízi malom. Ennek megcsodálása után kerékpártúránkat Kölcsén fejezzük be.

Ajánlott látnivalók:

 

A túra során a vidékre jellemző, máshol alig látható fatornyos templomokat, haranglábakat tudjuk településenként megnézni. Ezen kívül érdekes lehet:

 

Tiszacsécse

  • Móricz Zsigmond szülőházának helye

  • Móricz Zsigmond emlékháza

     

Szatmárcseke

  • Kölcsey Ferenc sírja

 

Túristvándi

  • Vízimalom

Paraméterek

Szintemelkedés 151méter
Átlagos meredekség 1.4%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Igen, végig ajánlott gyerekekkel is
Folyó vagy tó Tisza