Mi az a pedelec? Az elektromos rásegítéses kerékpárról és két típusáról röviden!

Mi az a pedelec? Az elektromos rásegítéses kerékpárról és két típusáról röviden!

 

Sokszor kapjuk a kérdést, mi az a pedelec? Röviden a Pedal Electric Cycle szavak rövidítése, azaz azon elektromos kerékpárokat hívunk így, amiknél a motor csak akkor ad elektromos rásegítést, ha mi is pedálozunk. Tartson velünk, ha többre is kíváncsi, sőt megismerné a pedelec-ek két, jól elkülöníthető csoportját!

 

 

Hogy működik egy ilyen villanybringa?


A működése egy pedelec-nek egyszerű: bekapcsoljuk az elektromos rendszert, kiválasztjuk a számunkra szimpatikus rásegítési szintet és készen is vagyunk! Amint elkezdünk tekerni, a rendszer érzékeli ezt és a motor is elkezd dolgozni magától. Azaz nekünk ilyenkor már nem kell semmilyen gombot vagy kart nyomva tartanunk, hogy élvezhessük a motoros rásegítést. 
Ha pedig abbahagyjuk a tekerést, a motor is le fog állni. Azt, hogy sokat vagy kevesebbet segítsen a motor a pedálozásban,  a rásegítési szintekkel tudjuk szabályozni, amit bármikor, menet közben is meg tudunk változtatni. 

 

Egy pedelec-en muszáj tekerni, ha azt akarjuk, hogy a motor is dolgozzon!

 

Az elektromos rásegítéshez elengedhetetlen, hogy pedálozzunk. A pedelec-ek azonban, két jól elkülöníthető megközelítés mentén viszonyulnak a mi tekerésünkhöz. 

 

Pedálfordulat érzékelés

Az úgynevezett pedálfordulat érzékeléses pedelec-ekben a rendszer annyit néz, hogy jár-e a bringás lába. Ha igen, akkor az éppen kiválasztott rásegítési szinthez tartozó, lényegében fix teljesítményt adja le a motor (pl: legkisebb szinten 50W, legmagasabb rásegítési szinten 250W).  Azaz mindegy, hogy éppen életünk csúcsnyomatékát adjuk-e le a pedálra vagy csak “alibiből” pedálozunk, a motor ugyanakkora erőt ad le, a mi munkánktól függetlentől.
Pedálfordulat érzékeléssel jellemzően az olcsóbb, egyszerűbb villanybringákban találkozhatunk, őket ide kattintva találja meg.

 

 

Nyomatékszenzor

A minőségibb, drágább pedelecekben, szinte kivétel nélkül nyomatékszenzoros rendszer dolgozik. Itt már számít, hogy mi milyen erővel tapossuk a pedált, ugyanis a rásegítési szintek lényegében különféle szorzókat takarnak, amikkel a motor megtöbbszörözi a mi erőnket. 
Azaz amikor jobban odatesszük magunkat, a rendszer nagyobb teljesítménnyel jutalmaz minket ugyanazon a rásegítési szinten. Mit jelent ez a gyakorlatban? Sokkal nagyobb a harmóniát a bringás és az elektromos rendszer között, aminek hála az itt található nyomatékszenzoros pedelec-eket természetesebbnek és sportosabbnak érezzük.

Ha kipróbálna egy pedelec-et, érdekli a kétféle rendszer közötti különbség, látogasson el valamelyik Annyira Más Bringaboltba, ahol erre is lehetőséget biztosítunk Önnek. Boltjaink elérhetőségeit megtalálja itt, várjuk szeretettel!

 

A videós formátumot előnyben részesítők számára rövid videóban is összefoglaltuk ezt a cikket: