Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Pályázat elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlására - Pedelec állami támogatás

Cikkünket utoljára 2020.10.29-én frissítettük a 2020.10.30-i bejelentésről előzetesen kiszivárgott információk alapján. Amint lesznek friss, új hivatalos információk a pedelec kerékpárok állami támogatásáról, cikkünket frissítjük, így minden szükséges és hasznos információt folyamatosan megtalálhat ezen az oldalon.

 

Pályázat elektromos kerékpárok vásárlásának támogatására

 

Stílszerűen 2020. szeptember 22-én, az autómentes napra szervezett sajtótájékoztatón jelentették be azt a várhatóan ősszel induló pályázati rendszert, melynek segítségével hamarosan akár 150 ezer Ft támogatással is lehet majd elektromos rásegítéses, azaz pedelec kerékpárt vásárolni Magyarországon.

Elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlásának támogatása - kormányzati bejelentés 2020.09.22-én az Olimpia parkban

Bár már 2020 tavasza óta újra és újra felmerült a hírekben, hogy a kormány támogatni fogja az elektromos kerékpárok vásárlását, de mindezidáig csak bizakodásra adott okot,  hogy az elektromos autók után talán az elektromos rásegítéses kerékpárok esetében is megvalósul az állami támogatás. Ez a környezetvédelmi szempontokon túlmenően segíteni tudja a nagyvárosi közlekedést zöldebbé és fenntarthatóbbá tenni, miközben hozzájárul ahhoz is, hogy a munkába kerékpárral járók a rendszeres mozgás következtében fittebbek és egészségesebbek lehessenek. Egy ilyen állami támogatás a nyugati országok konkrét tapasztalatai alapján kimutathatóan megtérülő befektetés a nemzetgazdaság részére, hiszen a többet mozgó, ezáltal egészségesebb emberek hatékonyabbak a munkában, ritkábban mennek betegállományba, és hosszú távon az állam egészségügyi kiadásai jelentősen csökkennek. 

 

A cél tehát nemes és jó, a kérdés már csak az, hogy hogyan próbálja a pályázat mindezt elősegíteni?
Nézzük a felmerülő kérdéseket sorjában:

 

Milyen kerékpárok vásárlását fogják támogatni?

Csak az elektromos rásegítéses kerékpárok (másnéven pedelec kerékpárok) vásárlását támogatnák, azaz csak olyan kerékpárokét, melyekben az elektromos motor csak akkor segít, amikor a bringás tekeri a pedált (kínálatunkban ez mindegyik kerékpárunkra igaz!).  Nem fogják támogatni azokat az ebike-okat, melyek gázkarral is fel vannak szerelve, azaz a pedálozás nélkül is működtethetőek. . (Az elektromos rásegítéssel nem rendelkező, ezért jelentősen olcsóbban beszerezhető "hagyományos", azaz motoros rásegítés nélküli kerékpárok vásárlására sem lehet támogatást kapni ennek a pályázatnak a keretében.)

 

Milyen mértékű a támogatás?

 • A pedelec rendszerű kerékpároknak két fő típusa van: a pedálfordulat érzékelős és a nyomatékérzékelős.
  A két kategóriának eltérő mértékű lesz a támogatása:
  a pedálfordulatérzékelős pedelec kerékpárokra maximum 90 ezer forint támogatás, a fejlettebb és drágább nyomatékérzékelős pedelec biciklikre maximum 150 ezer forint igényelhető állami támogatás formájában. (A pedálfordulatos pedelec bringákban annak függvényében működik a rásegítés, hogy milyen gyorsan tekerjük a pedált, a nyomatékérzékelős pedelec bringák pedig legfőképpen azt veszik figyelembe, hogy milyen erővel nyomjuk a pedált. A nyomatékérzékelős a természetesebb, kifinomultabb rendszer, viszont ezen pedelec bringák jelentősen drágábbak, mivel a nyomatékot sokkal bonyolultabb mérni, mint csupán a pedálfordulatot. Ezen a linken tekinthetőek meg a pedálfordulatérzékelős pedelec modelljeink, és ezen a linken pedig a nyomatékérzekeléses pedelec modelljeink)

 • A támogatás mértéke maximum a kerékpár árának 50%-a lehet.

 • Fontos, hogy a kerékpár ára nem haladhatja meg a 900.000,- Ft-ot!  

 

Mekkora a rendelkezésre álló keret, mennyire kell sietni?

 • A pályázati keret 1 milliárd Ft. Ez azt jelenti, hogy a vásárolt kerékpár árának függvényében kb 7-10 ezer  kerékpár vásárlását fogják megkönnyíteni. Mivel 2019-ben a hivatalos adatok szerint összesen nagyjából 3500 db új pedelec kerékpár került forgalomba Magyarországon, így várhatóan nem kell tartani attól, hogy gyorsan kimerülne a keret. (Ráadásul az az ígéret is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy amennyiben sikeres lesz a program, akkor meg fogják újítani a további években is. Reméljük így lesz!) 

Hogyan lehet pályázni, mi az ügyintézés menete?

 • A pályázat lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi majd. A beadás egyszerűsítése és gyorsítása érdekében a dokumentumokat kizárólag elektronikus úton lehet majd benyújtani.

 • Fontos, hogy ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznie a pályázónak.

 • Mivel a kerékpárral való munkába járást kívánják előmozdítani, ezért munkáltatói igazolást is csatolni kell majd a pályázathoz. 

 • Fontos, hogy a pedelec-ek támogatását csak természetes személyek vehetik igénybe, azaz cégek és egy egyéni vállalkozók nem (azaz nem lehet felvenni a támogatást és még az ÁFA-t is visszaigényelni).

 

A további konkrétumokat tartalmazó pályázati kiírást október 30-án tervezik megjelentetni.

Egyelőre nagyjából ennyit lehet tudni. Sok ugyan még a nyitott kérdés, de hamarosan mindenre fény fog derülni!

Pár kérdés, amik felmerülhettek benned, de még nincs rájuk biztos válasz (zárójelben az előzetes, még nem hivatalos információk):

 • Honnan lehet biztosan tudni, hogy a kinézett kerékpárra kaphatok-e támogatást, azaz megfelel-e a műszaki és környezetvédelmi feltételeknek? Lesz egy lista a konkrét modellekről?
  (Várhatóan igen, 2020.11.16-ától tudják a gyártók és a forgalmazók beregisztrálni magukat és a pályázati feltételeknek megfelelő elektromos kerékpárjaikat. A listát az MKKSZ fogja szakmailag felülvizsgálni. Amelyik kerékpár rajta lesz a listán, arra lehet majd támogatást igényelni.) 

 • Konkrétan mikortól tudok majd pályázni?
  (Jelenleg csak annyit tudunk, hogy várhatóan október 30-án kijön a pályázat a részletesebb feltételekkel, ütemezéssel. Az első pályázati időszak 2020.11.23-27. között lesz, azaz ekkor lehet először pályázni támogatásra. A jelentkezési időszakot 2021 októberéig minden hónapban újra megnyitják, amíg a keret ki nem ürül.)

 • Előre kell majd pályázni, és csak ezután tudom megvásárolni a bringát, vagy a vásárlás után visszatérítésre lehet pályázni? 

 • Előbbi esetben mi van, ha közben elfogy az adott bringa, utóbbi esetben pedig ha elfogy a pályázati keret?

 • Milyen linken érhető el az elektronikus ügyintézés?

 • Nekem kell intéznem a pályázatot vevőként, vagy a bolt fogja intézni helyettem?

 • Milyen forgalmazóknál lehet vásárolni majd pedelec bringát? Csak szerződött hazai boltokban vagy bármilyen boltban, akár külföldön vagy webshopban vásárolt bringára is nyerhető támogatás? (Várhatóan be kell regisztrálniuk a rendszerbe azoknak a boltoknak, akik árulni szeretnének támogatással megvehető elektromos rásegítésű kerékpárokat. Az MKKSZ, mint kerékpáros szakmai szervezet fogja őket ellenőrizni, hogy rendelkeznek-e a megfelelő szakmai felkészültséggel a forgalmazáshoz és szervizeléshez, karbantartáshoz. Akiket végül felvesznek a boltok listájára, azoknál fognak tudni állami támogatással vásárolni a vevők.

 

Cikkünket folyamatosan aktualizáljuk, hogy mindig naprakész információkat tartalmazzon. Érdemes tehát időről időre visszatérni!

Addig is pár hasznos link:

A kínálatunkban szereplő pedálfordulatos pedelec kerékpárok, melyekre 90 ezer forint támogatás igényelhető.

A kínálatunkban szereplő nyomatékérzékelős pedelec kerékpárok, melyekre (ha az árkorlátot nem nézzük) 150 ezer forint támogatás igényelhető.

Ha többet szeretnél tudni az elektromos rásegítéses kerékpárokról, kattints erre a linkre, hogy letölthesd az Elektromos kerékpárok nagykönyvét!

blog comments powered by Disqus