Mátrafüred-Mátraszentimre-Gyöngyös kerékpáros körtúra

Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal
Tekerj egy kört a Mátra szívében
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Mátrafüred-Mátraszentimre-Gyöngyös kerékpáros körtúra
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Leírás

Ez a kerékpártúra végig aszfalton megy, ez viszont ne tévesszen meg senkit. Országúti kerékpárral a teljesítését nem javaslom az út minősége miatt.

A kiindulási pont a mátrafüredi kisvasút megállóhelye. A hangulatos vonatozást mindenképpen javaslom. (Indulás előtt tájékozódj a menetrendjéről!) Ha valaki ezt nem szeretné, a gyöngyösi vasútállomásról, a 24-es főút melletti kerékpárúton kényelmesen el lehet tekerni Mátrafüredig.

A kisvasúttól egy rövid szakaszon (5 km) a 24.es főúton tekerünk Kékes-tető irányába.

Az erdészeti útra Sástó után (kb 2 km) balra fordulunk egy erdészeti aszfaltútra, amely utunk fölfelé vezető részén végig kísér minket. Térkép alapján könnyen lehet tájékozódni. Ha betartjuk azt az egyszerű szabályt, hogy aszfaltozott „T" elágazásban mindig balra tartsunk (2 ilyen van), akkor térkép nélkül is kijutunk a Galyatető-Pásztó országútra.

Az országúton balra kanyarodva kisebb-nagyobb lejtők és emelkedők tarkította úton áthaladunk Bagolyirtáson. A települést elhagyva kb 1 km múlva balra egy erdészeti aszfaltútra hajtunk rá, amely kicsit rossz minőségű (bár nem kátyús), de hatalmas sebességgel száguldhatunk le Károlytáró lakótelepre.

Innen közúton, de továbbra is lejtős úton Gyöngyösoroszin át begurulunk Gyöngyösre. A 24-es úton visszatérünk a kiindulópuntunkra.

 

Ajánlott látnivalók:

Az útvonal számos természeti látnivalóban bővelkedik. Vadregényes erőkben tekerünk a hegy szívében. Elszigetelt álmos hegyi falvakat érintve, amelyek télen átváltoznak a téli sportok hely paradicsomaivá. Még megnem érkezünk a nyüzsgő Gyöngyösre.

Gyöngyös

a város főtere

víztorony (épült 1927-ben) Petőfi S u 113 a 24-es úttal párhuzamos utca

Paraméterek

Szintemelkedés 1176méter
Átlagos meredekség 3.2%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Gyerekkel nem javasoljuk
Hegység Mátra