Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Kerékpárral az erdőbe

Kerékpárral az erdőbeKorábbi hírleveleinkben már említettük az Erdőtörvény tervezett változtatását, mely több lehetőséget biztosítana a lovasok mellett a bringások számára az erdőben történő kerékpározásra. Jó hír, hogy a héten a Parlamentben megtörtént a zárószavazás, ráadásul a kerékpárosok számára kedvező eredménnyel, így most már csak a hatályba lépésre kell kicsit még várni. Mielőtt azonban azonnal elindulnál a közeli erdőbe bringázni, érdemes pontosabban megismerned, hogy mi is változott: Hol, mivel, hogyan kerékpározhatsz ezentúl az erdőkben?
 
 
 
A jogi szöveg eléggé bonyolult és nehezen értelmezhető, de ha érzel magadban ehhez elég erőt, illetve a pontos szövegre vagy kíváncsi, akkor javaslom látogass el a parlamenti irománytárba, mely szerencsére a neten is hozzáférhető. Itt a 10680-as iromány alatt találod az információkat a megadott a linken.
 
A bringásokat érintő legfontosabb kiegészító módosító javaslatot (a 23-ból ez a 21-es számú) pedig itt találhatod.
 
Ha nem vagy elég elszánt, vagy időt szeretnél spórolni, akkor Eisenkrammer Károly (Vuelta.hu) ismertetőjét javasoljuk, mely a Mozgásvilágon jelent meg. Íme az említett cikkből egy rövid idézet, mely jól összefoglalja a lényeget:
 
"Az eddigi szabályozás szerint az erdőbe alapesetben nem lehetett behajtani kerékpárral – kivéve a kijelölt kerékpáros utakon. A mostani szabályozás alapján ez megfordul, vagyis alapvetően be lehet hajtani kerékpárral az erdőbe – kivéve ott, ahol azt valami okból nem szabad. Vagyis továbbra is vannak „tiltott” területek, utak, ösvények.
Jóérzésű kerékpárosok számára evidens, de azért ezt is le kell írni: az erdőben való kerékpározás csak valamilyen meglévő úton értelmezhető. Vagyis az utakról letérni, új nyomokat vágni, és ezzel az erdőben kárt okozni nem szabad – ezt egyébként nem az Erdőtörvény, hanem a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény szabályozza. Az újonnan telepített erdőterületekre (amíg a fák el nem érik a 2 méteres magasságot), vagy erdőrezervátum területére sem gyalog, sem kerékpárral nem lehet behajtani - ezekben a szabályokban nem történt változás.
Ami újdonság, és ami a leginkább érinti az átlagos kerékpáros sportolót, kirándulót az az, hogy kijelölt turistaúton csak abban az esetben lehet kerékpározni, ha azt erre külön kijelölték. Vagyis ha sárga, kék, zöld stb. jelzéseket látsz az út melletti fákon, de nincs ott ezek mellett kerékpáros piktogram, akkor tilosban jársz! Használhatóak viszont az erdei egyéb utak, például ahol az erdészeti járművek is közlekednek.
Fontos azonban tudni, hogy az erdőben mi csak vendégek vagyunk, és figyelemmel kell lennünk az erdőben dolgozókra. A törvény kerékpáros szempontból is megkülönbözteti az állami, önkormányzati, illetve a magántulajdonú erdőket – a magántulajdonú erdőben, amennyiben az látható módon feltüntetésre kerül, az erdészeti feltáró utakat kivéve, tilos a kerékpározás. Ahogy eddig is, így ezután is a szabályozás része marad, hogy az erdei utakon akár gyalog, akár lóval vagy kerékpárral csak saját felelősségre tartózkodhatunk."
 
A többi kerékpáros honlapon is olvashattok a kérdésről, a Bikemag például azt ígérte, hogy jogi szakemberekkel konzultálva, még bővebb, pontosabb tájékoztatást fognak adni. Addig is ide kattintva olvashatjátok a kérdésre vonatkozó cikküket.
 
Várjuk a továbbiakat, illetve minden "kultúrált" bringásnak sok kellemes kerékpáros túrát kívánunk az erdőben!
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus