Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Elektromos kerékpár - Hogyan válasszon pedelec biciklit?

Az elektromos kerékpárok (pedelec)  kiválasztásakor több kérdést célszerű végiggondolni:

1, Milyen távon szeretné igénybe venni a rásegítést?
A megtehető táv gyakran nehezen határozható meg, hiszen nem mindegy, hogy mennyire dombos vidéken, milyen meredek emelkedőkön és milyen súlyt kell a rásegítésnek cipelni. Egy hosszabb, meredekebb emelkedő erősen leterhelheti az akkumulátor kapacitását, egyszerűbb modelleknél akár le is merítheti azt. Az sem mindegy, hogy közben milyen erős rásegítést igényel, mennyire gyorsan akar haladni és mennyire hajlandó közben tekerni..
Az olcsóbb pedelec modellek jellemzően 30-40 km-t tudnak rásegíteni, míg a legjobb rendszerek számára akár 100-150 km feletti táv is megoldható. (Fontos tudni viszont, hogy az akkumulátor idővel fokozatosan veszít a kapacitásából, ezért célszerű elegendő tartalékkal rendelkező típust választani.)
Van olyan márka is (Bionx), mely képes az energia visszanyerésére (pl lejtőn motorfék bekapcsolásával, illetve fékezéskor automatikusan! Ez jelentősen kibővítheti az egy töltéssel megtehető távolságot, emellett környezetkímélőbb is.

 

JAVASLAT:
Ha tudni szeretné, hogy a várható felhasználási körülményeihez milyen kapacitású akkumulátorra van szüksége minimum, akkor kalkuláltassa ki az Ebike4you applikációnkkal a szükséges Wh értéket. Az Ebike4you rögtön konkrét javaslatot is tesz az Ön felhasználási igényeinek leginkább megfelelő kerékpárokra!2, Mennyire kiszámítható a várható napi felhasználás?

Vannak akkumulátorok, melyeket célszerű mindig lemeríteni feltöltés előtt, ellenkező esetben a teljesítményük gyorsabban romlik. Egy Lithiumos akkumulátor viszont nem igényli a lemerítést, így bármikor töltőre rakható. Ez mindig hasznos, de különösen akkor előnyös, ha vagy nem tervezhető a használat, vagy a napi távval nem meríthető le ésszerűen az aksi. (Pl napi 35 km-t tesz meg valaki munkába járáskor egy olyan modellel, amelyik 50 km-t tud. Ilyenkor még nem merül le az akksi, tehát várni kellene a töltéssel, viszont a következő napot már nem bírná végig, ezért mégis bedugjuk a konnektorba...)

3, Mekkora tömeggel boldogul el?
Az egyszerűbb modellek tömege gyakran több, mint 25-30 kg. Ez már nem könnyen kezelhető, főleg gyengébb fizikumúak számára. Az igényesebb modellekkel viszont akár 22 kg alatti tömeg is elérhető, sőt akár egy normál kerékpár tömegénél könnyebb is lehet egy igényes pedelec modell (pl egy igazán könnyű kerékpárba szerelt Bionx vagy Apache átépítő készlet). Az igazán alacsony összsúly eléréséhez jellemzően a hatótáv igényből is le kell adnunk a kisebb/könnyebb akkumulátor érdekében.
Az össztömeg ráadásul nem csak akkor számít, ha pakolod a kerékpárt. Előfordulhat például, hogy idő előtt lemerül az akkumulátor és a fennmaradó távot a magad erejéből kell megtenned. Ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy mekkora súlyt kell magunkkal cipelni, hiszen az a plusz 5-10 kg, mely máskor segítséget nyújt, ilyenkor komoly nehézséget jelenthet!

4, Mekkora összeget tud rászánni?
A pénz gyakran komoly korlátot jelent, mégis fontos tudni, hogy nem feltétlenül az az olcsóbb, ami elsőre annak tűnik. Egy olcsóbb aksi vagy motor biztos, hogy nehezebb, így nagyobb tömeget kell magával cipelnie, esetleg nem bírja úgy a strapát, hamarabb lemerül, illetve okozhat pár kellemetlen percet a használat során. Az olcsó pedelec modellek ráadásul biztosan nem tudják tölteni menet közben a lejtőn vagy fékezéskor az akkumulátort!
Az se mindegy, hogy komplett pedelec kerékpárra vágyik vagy már meglévő bringájába szeretne beszereltetni egy elektromos rásegítést? Az utólagos átszereléssel megspórolhatja az alap kerékpár árát, hiszen nem kell újat vennie, felhasználhatja meglévő kedvenc bringáját!


5, Ki tudja-e próbálni az adott modellt?
A fentieken túl vannak olyan szempontok, melyek igazából csak próbálással értékelhetőek. Például a rásegítés adagolhatósága, érzékenysége tipikusan ilyen, de a motor erőssége sem ítélhető meg gyakran a gyári Wattok, vagy a megadott forgatónyomaték alapján. Az egyszerűbb rásegítések például csak azt nézik, hogy a bringás teker-e, azt már nem, hogy éppen milyen erővel nyomja a pedált. Emiatt a rásegítés szabályozhatósága komoly korlátokba ütközhet, ami előnytelen működést eredményez. A komolyabb konstrukciók viszont mérik a bringás által leadott pillanatnyi nyomatékot (pl Bionx, Bosch, Brose, Schimano, stb), így a lábunkkal és a sok fokozatban beállítható rásegítés mértékkel finoman adagolható, hogy éppen mit kérünk a rendszertől.
Mindenképp javasolt tehát a próba!
 

 

Foglaljon időpontot most elektromos kerékpár próbára!


Tartalomhoz tartozó címkék: Ismeretterjesztő anyagok