Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Deseda-tó kerékpáros körtúra

Ár:
0 Ft (0 Ft + ÁFA)
Cikkszám: Deseda-bringatura
Elérhetőség: Letölthető bringás túraútvonal

A Deseda tó körüli kerékpártúra egy könnyű, akár kisgyerekekkel is teljesíthető útvonal, amely 90%-ban forgalomtól elzárt területen halad.
2021-ben az "Év kerékpárútja" kitüntető címet nyerte!

Leírás és Paraméterek

 

A Deseda-tó a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával jött létre 1974-ben. 8 km hosszú, így büszkén viseli hazánk leghosszabb mesterséges tava címet. A kaposváriak kedvelt pihenő- és üdülőhelye. Erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is egyaránt kellemes időtöltést nyújt. (Nem beszélve a horgászokról.)

A Desedát teljes egészében körbeveszik változatos túrautak, tanösvények A nemrég megépült kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető. (A helyiek szerint az aszfaltozott bringaút teljesen kiölte a hely romantikáját...)

Találunk itt még egy kilátót, ahonnan csodás panoráma tárul a szemünk elé, arborétumot mely a növénybarátoknak, hűsölni vágyóknak ad programot. És kiről szólhatna még a térség, ha nem Fekete Istvánról, aki a környéken (Gölle) született és serdülőként Kaposváron élt. Egy róla elnevezett Látogató Központ is várja a természettel ismerkedőket.

Nos, ez egy jó hely gyermekünk első komolyabb túrájához, Az utat célszerű Toponár határában kezdeni. (Van parkoló!) Itt található a strand, a büfésorral és egy játszótérrel. Innen indulva két keréken sok-sok élménye lesz a gyermeknek. Itt fogja legyőzni az első „hegyeit” és talán itt fog beleszeretni a kerékpározásba. Hajrá!

Ajánlott útvonal:

A túrát a tó déli partján Toponár település szélén kialakított parkolóból indítjuk. Észak felé haladva a büfé sor után megérkezünk a Deseda első attrakciójához a Fekete István Látogató Központhoz. 

Innen tovább haladva a tó északi végéhez közeledve egy kis hídon kelünk át, majd murvás úton haladunk tovább. A túra felénél érjük el a forgalmas somogyaszalói főutat (6548 számú). Szerencsére nem ezen kell mennünk, hanem az előtte kialakított hídon tekerünk át a túlsó partra. Itt Dél felé fordulva aszfaltos kerékpárúton haladunk a déli csücsökhöz. Útközben egy kilátót és az ott található játszóteret is beiktathatjuk pihenés gyanánt.

A tó déli oldalát nem a duzzasztó gáton, hanem kissé lejjebb a közúton kerüljük meg és így érünk vissza a kiindulási ponthoz.

Szintemelkedés 185méter
Átlagos meredekség 1.3%
Körtúra vagy egyirányú Körtúra
Gyerekbarát Igen, végig ajánlott gyerekekkel is
Folyó vagy tó Deseda-tó

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!