Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

Bringaexpo beszámoló

Bringaexpo beszámolóA www.pedelec.hu honlapon megjelent egy összefoglaló a Bringaexpo elektromos kerékpár felhozataláról. Eszembe juttatta a 2008-as és 2010-es Eurobike kiállításon tapasztaltakat, amikor 2 év alatt tökéletesen átrendeződött a kerékpár piac külföldön. Remélhetőleg ez vár ránk is hamarosan idehaza...
Ahogy a www.pedelec.hu cikkében is szerepel, örömteli volt látni, hogy egyre több gyártó ismeri fel hazánkban, hogy érdemes lenne jobban fókuszálni az elektromos kerékpárok szegmensére, ugyanis nyugaton ez a legerősebben fejlődő piaci szegmens a kerékpárokon belül. Én személyesen 2010-ben döbbentem meg először ezen. 2008-ban ugyanis még szinte alig volt elektromos kerékpár a legnagyobb európai kerékpáros kiállításon, a Eurobike-on, aztán 2010-ben, amikor ismét kilátogattam, már szinte minden erről szólt kinn. Íme egy idézet a 2010-es beszámolómból:

"Hihetetlen, hogy mennyit változott 24 hónap alatt ez a piac! Nem volt elég időm arra, hogy tüzetesen végignézzek mindent, de egy dolgot nem lehetett nem észrevenni: Korábban még csak egy különálló, kisebb területen lehetett látni elektromotoros kerékpárokat, most viszont szinte minden komolyabb gyártó standján találkozhattunk többféle ilyen bringával, ráadásul a kiállítás központi részén hatalmas területet kaptak a gyártók kifejezetten e-bike és pedelec választékát bemutató külön standjai. Aki pedig ki is akarta próbálni mindezeket, számukra kialakítottak egy hatalmas, különálló tesztpályát is! Megdöbbentő volt a változás, jól nyomonkövethető, hogy merre tart a világ fejlett része!
Még a Shimano is kijött az első elektromotoros rendszerével, ami mindenképpen mutat valamit a fejlődés jelentőségéről. De az is lehet, hogy valakinek többet mond a Bosch neve, vagy hogy a Schwalbe külön az elektromos bringákra való külsőkollekciót mutatott be! Még olyan szerkezetet is kiállítottak, mellyel elektromotoros kerekeket lehet építeni! Láthatóan a gyártók komoly jövőt lánakt ebben a termékkörben, nem véletlenül...
Gondolom sokan most legyintenek és nem gondolják, hogy ők valaha használnának ilyen bringát...
Tudom, hogy hazánkban sokan ezeket a termékeket csak időseknek és gyenge fizikumúaknak valónak tartják. Ehhez képest komoly enduro/freeride gépektől elkezdve a túrázós trekkingeken át munkábajárós összecsukhatókig mindenféle kerékpárban lehetett velük találkozni, a jelentős részüket láthatóan kifejezetten nem az időseknek szánták!

Hozzá kell bizony szokni, hogy forradalmi változás zajlik tőlünk nyugatra. Ott már rájöttek, hogy az elektromotoros rásegítés nem elveszi, sokkal inkább kiszélesíti a felhasználói élményt és evvel együtt a lehetőségek körét. Egy pedelec-kel nem gond izzadás nélkül bejutni a munkahelyre, megnő a túrázás során megtehető távolság, sőt a korábban csak nehezen leküzdhető, vagy bevehetetlen emelkedők sem jelentenek ezentúl akadályt elektromos rásegítéssel. A felhasználóknak kitágulnak tehát ezzel a mozgási lehetőségei, ugyanakkor megmarad a sportosság, akinek kifejezetten az a fontos. Nyilván nem fog mindenki ilyen bringára átülni, de hogy egyre többen felismerik a technológia tagadhatatlan előnyeit és evvel együtt megváltozik majd nálunk is az emberek véleménye, abban biztos vagyok.
Nekem ez az Eurobike leginkább tehát az elektromotoros bringák előretörését közvetítette, minden más fejlesztés ehhez képest eltörpül, sajnos még az általam olyannyira szeretett rekuk fejlődése is...
Megerősödött tehát bennem a hit, hogy jó úton jártunk az elmúlt években, amikor a rekumbensek mellett a pedelec kerékpárok fő forgalmazójává is váltunk."


(Ha valakit érdekel, a 2008-as cikk első részét ide kattintva , második részét pedig ide kattintva olvashatja el, a 2010-es cikket pedig, melyből a fenti idézet származik, azt pedig képekkel együtt ide kattintva. Érdekes volt most újra olvasni a 3 évvel ezelőtt leírtakat...)

Hozzánk ez a trend még nem ért el ilyen látványosan, de már jelei vannak, és ez mindenképp örömteli. Bízzunk hát a jövőben!
Addig meg olvasd el a pedelec.hu beszámolóját az idei Bringaexpo-ról majd oszd meg barátaiddal, hogy az üzenet minél többekhez eljusson!

U.i.: Furcsa most visszanézni, hogy már hány éve foglalkozunk az elektromos kerékpárokkal is a fekvőbringák mellett. Annak idején idehaza elsőként rajtoltunk rá erre a piacra is, így utólag kicsit talán túl korán...
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus