Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak! További Információ
Termékek Menü

647 km-es maraton versenyt nyert a BULLS ebike

647 km-es maraton versenyt nyert a BULLS ebike

2016-ban a Bulls kerékpárgyártó úgy döntött, hogy a világ leghíresebb több napos mountain bike maratonján, a Cape Epic-en (647 km-es táv 8 nap alatt) nem csak a megszokott két kerékpáros versenyzőjüket indítják, hanem egy harmadik, különleges kerékpárt is. Ez a kétkerekű annak ellenére, hogy a teljes versenyen az elejétől a végéig részt vett, rajtszámot nem kapott, így a gyártó elengedte a fantáziáját: elektromotoros rásegítéssel és egy 360 fokos kamerával szerelkeztek fel.

 

 

 

 

 

 

 

A kerékpáros “cameraman”

2016-ban volt a Cape Epic és a világ mountain bike versenyeinek történetében az első alkalom, hogy élőben, 360 fokos kamerával közvetítettek a verseny közepéről. Miért épp kerékpárral? A szervezők szerint a motoros közvetítők nem tudnak elég közel menni a versenyzőkhöz, illetve bizonyos terepviszonyok között el kellett hagyniuk a bojt és máshol kerülni. Ezt a fajta nehézséget egy kerékpáros közvetítővel mind ki lehet küszöbölni, mivel egy bringás ott van az akció közepében.

Hogy lehet kerékpárral, amin több kilogrammnyi extra felszerelés van, tartani a tempót a többi versenyzővel?  Ehhez nem árt, ha van egy ex-versenyzőnk, aki korábban háromszoros Cape Epic bajnok volt, nevezetesen Stefan Zahm, aki a Bulls csapattal 2007-ben, 2010-ben és 2011-ben is hazavihette az aranyérmet társával Karl Platt-al. Ennek ellenére kell valami plusz is, hogy a legjobbakkal tartani lehessen a tempót a plusz tömeg mellett!

 

Színrelép az elektromos kerékpár

A Bulls kiváló hegyikerékpárokat (is) gyárt, amit számtalan montis verseny győzelme (a Cape Epic történetében például ők a legsikeresebb csapat és számos más nívós versenyen állhattak a dobogó legfelső fokán) bizonyít, ez azonban még kevés lett volna a sikerhez. Így a kerékpáros kínálatuk legfiatalabb ágából, az elektromos kerékpárok közül néztek ki Stefannak egy bringát, a Bulls E-Stream Evo Zebra FS 29-et, ami a két “rendes versenyző” által használt kerékpár “felvillanyozott” változata.

 

647km-es maratonon az elektromos kerékpár

BULLS E-Stream EVO Zebra FS 29 elektromos kerékpár

 

Azzal, hogy a Bulls 2016-ban egy elektromos kerékpárt is (pontosabban egy pedelec-et, aminél a motor csak akkor segít be a hajtásba, ha a felhasználó is teker) “nevezett” a Cape Epic-re, megnyílt a lehetőség, hogy a prémium szintű kerékpárjairól ismert Bulls bebizonyítsa azt, amit az általuk gyártott ebike-ok használói már tudnak, nevezetesen, hogy az elektromos kerékpárok esetében is hozzák a gyártótól megszokott kimagasló minőséget!

 

 

A verseny kihívásai

 

Ennél a versenynél jobb alkalmat kívánni sem lehetett volna az elektromos kerékpár erőpróbája gyanánt:

647 km-t kellett leküzdeni 8 nap alatt. Ez átlagosan napi 80,87 km, ami még nem is tűnhetne olyan nagyon durvának, ha nem lenne benne 23 100!!! méteres szintkülönbség, azaz napi átlagban 2880 m. Ráadásként mindez az embert és kerékpárt egyaránt próbára tevő dél-afrikai terepen!

Külön öröm, hogy a Stefan által használt elektromos kerékpárt a Bulls (limitált darabszámban) felvette ebike kínálatába, így bárki által elérhető a Cape Epic győzelmet végigkísérő csúcsgép! Ez a Bulls E-Stream EVO Zebra Fs 29. A korábbi évek eredményeihez hasonlóan, a 2016-os versenyt is a Bulls csapata nyerte meg, akikkel gond nélkül tartotta a tempót a már említett elektromos kerékpár.

 

A verseny térképe

A 2016-os Cape Epic útvonala

 

 

Az, hogy nem volt műszaki probléma a német pedelec bringával és Stefan végig tudta követni a versenyző társakat, nagyon jól mutatja, hogy milyen csúcsminőségű elektromos kerékpárokra számíthatunk akkor, ha a Bulls márka kínálatából választunk: a versenynek helyt adó terep és annak viszonyai a rendezvényt kísérő szerelők szerint kétszer akkora terhelésnek teszik ki a bringákat, mint más versenyek, így minden alkatrész legjobb esetben is fele annyi ideig bírja, mint máshol. Az ilyen körülmények közti helytállás egy elektromos kerékpár esetében külön dicséretes, ugyanis “jelentős” plusz terhelés van a kerékpáron, kezdve az akkumulátorral és a motorral egészen a vezérlésig, nem beszélve a folyamatos videós közvetítéshez szükséges temérdek sok extra eszközről. Ha valakiben voltak is kétségek azzal kapcsolatban, hogy egy így megterhelt elektromos kerékpár állja-e a strapát keményebb terepen, itt a bizonyíték, a Bulls pedelec bringái egészen biztosan!

 

BULLS csapat elektromos birngái

A BULLS csapat kiegészítve az elektromos kerékpáros új tagjával

 

A pedelec ereje

 

Van a tartósságon kívül egy másik pozitív tanulsága is a történetnek: látható, hogy egy prémium elektromos kerékpár terepen a profikkal is versenybe tud szállni, még hosszabb távokon is! Igaz, hogy a nyeregben itt is egy - már az aktív versenyzéstől ugyan visszavonult - profit találunk, de a hátán ott a volt 360 fokos kamera/közvetítő felszerelés annak minden kiegészítőjével, amit a versenyzőknek nem kellett cipelni.

Stefan a verseny után készült interjúban mesélt az elektromos kerékpáros tapasztalatairól. “Mint versenyző több alkalommal is teljesítettem a Cape Epic-et és pontosan tudom, hogy milyen megterhelő is ez. Fáj az elejétől a végéig!

Éppen ezért volt kissé szürreális számomra, hogy most egy elektromos kerékpár nyergében tekertem végig a versenyt. Nagyon könnyen tudtam ugyanis tartani az élmezőnnyel a tempót, miközben éreztem és láttam, hogy tőlem pár méterre társaim és a többi résztvevő mennyire keményen küzdenek.

Ez is az egyik ok, amiért sokan rajonganak az elektromos kerékpárért: a segítségével könnyedén tekerhetünk a nálunk jóval edzettebbekkel is, így nem maradunk le és nem vallunk szégyent egy-egy emelkedőn. Egy elektromos kerékpár nyergében úgy érezzük, mintha huszonéves erőnk teljében lennénk, ráadásul azt jól felturbózva!

Próbálja ki Ön is, hogy milyen az “elektromos dopping”

Gondoljon bele, hogy a hétköznapokon milyen élményt adhat egy olyan elektromos kerékpár, ami könnyedén “megnyerte” a világ leghíresebb mountain bike maratonját? Szerencsére egyre többen vannak, a véleményük pedig egybeesik a miénkkel: bombasztikus érzés!

Nézze meg elektromos kerékpár kínálatunkat, és ne csodálkozzon, ha kedvet kap valamelyik csoda bringánkhoz! Nem lepődnénk meg, ha az épp egy Bulls lenne...